Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (08:28:49) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Svi vole porečke vjeverice, uključujući i porečke vatrogasce

Poreština, 01.12.2021. (09:43)
Gricko
Gricko

Snimili: Graziella Mureta, Conny Pető Đeneš i Dražen Požarić
Napisao: Dražen Požarić

Vjeveršuma, poznatija kao turističko naselje Laguna Galijot, smještena je u porečkoj Plavoj Laguni i mjesto je na kojem caruju porečke vjeverice, slatka mala stvorenja koja svakodnevno uveseljavaju turiste i domaće stanovnike.

Vrlo su plahe, ali smo ih supruga i ja uz puno strpljenja i ljubavi, a naročito ogromnih količina oraha, badema, kikirikija, voća i druge hrane, uspjeli pripitomiti i osvojiti njihovo povjerenje. Postale su atrakcija, pa hotelijerska tvrtka Plava Laguna u brošuri za Village Galijot poziva svoje goste da nahrane vjeverice. Njihovom su pripitomljavanju pomogli i brojni posjetitelji i turisti, a putem Facebook stranice i Youtube kanala postale su vrlo popularne i šire.

Gricko
Porečki vatrogasci brinu o šumskim ljubimcima

Stekli smo i prijatelje koji nas znaju darivati bademima, lješnjacima, orasima i drugim delicijama, a o vjevericama (i ne samo njima) brinu i porečki vatrogasci koji su nam nedavno došli, šmrkom oprali i svježom vodom napunili nekoliko pojilišta. Tu su i vrijedni Lagunini vrtlari koji ljeti brinu o svim stanovnicima Vjeveršume, dok je uprava hotela Galijot uvijek spremna uskočiti ako nešto zatreba.

Gricko
Pojilišta treba čistiti, dezinficirati i nadopunjavati vodom. Hvala, vatrogasci!

Da porečke vjeverice budu voljene i pažene, brinu i posjetitelji i ljubitelji prirode koji ih redovito dolaze promatrati, a mnogi među njima brzo su shvatili kako je to prava prilika da svojoj djeci prenesu ljubav, empatiju i svijest o potrebi da brinu o divljim životinjama, čija smo staništa zauzeli.

Duboko smo zahvalni svima koji su poslušali naše molbe da svoje pse kroz Galijot vode na povodcu, a molimo i druge da to učine ako mogu. Prostor prema Zelenoj laguni velik je i daleko praktičniji za istrčavanje pasa od Galijota, a Poreč je prilično liberalan kad je obaveza šetanja psa na povodcu u pitanju. Za suživot, dakle, ima mjesta.

Napomenimo i to da je vjeverica zaštićena divlja životinja.

U jedan kratki članak ni slučajno ne može stati sve ono što vam možemo ispričati o sad već 15 mjeseci dugom, gotovo svakodnevnom druženju s tim divnim stvorenjima. No, ono što možemo je to da vas s njima upoznamo putem fotografija i članaka koje ćemo objavljivati na našem uskoro potpuno redizajniranom portalu.

Ljubitelji vjeverica doći će na svoje ako posjete našu Facebook stranicu ili Youtube kanal. A mogu pogledati i TV prilog nama drage Slađane Bukovac.

Uživajte u fotografijama, a ako volite čitati, saznajte ostatak priče o Vjeveršumi.

Gricko
Koki, gospodar Vjeveršume

Tko je tko u porečkoj Vjeveršumi

Na ulazu kod rampe dočekat će vas vragolasta Gricka koju ljeti često puta možete vidjeti kako dolazi u kafić, gdje joj gosti nude razne poslastice. Ponekad će, u želji da se priključi Zoom konferenciji na kojoj sudjelujete, sjesti na tipkovnicu vašeg laptopa ili po njoj samo prošetati, tako da je svi sudionici vide.

Gricko
Gricka

Nakon što vas Gricka propusti kroz rampu, vjeverica Blackie i vjeverac Richi naplatit će vam ulaznicu po cijeni od dva lješnjaka ili oraha. Usput će vas prijateljski zamoliti da svog psa cijelo vrijeme boravka na poluotoku držite na povodcu, kako ne bi ozlijedili ili čak usmrtili njihovu braću i sestre.

Gricko
Blackie

Politički sustav ovdje je matrijarhat. Kvartom desno od ulaza vlada Gricka, dok je sa suprotne strane šefica Blackie, strah i trepet za sve vjeverice. Njena vrsta potiče iz Kalabrije, ona je tu glavna faca.

Gricko
Richi Lavljeg Srca

Richi je, međutim, umiljato i pomalo smotano stvorenje. Više je umjetnička duša nego ratnik, ali je usprkos tome vrlo hrabar, pa je ime dobio po Richardu Lavljeg Srca!

Gricko
Ginger

Alfa mužjak na spomenutom području je crveno-narančasti Ginger. Tu još žive vjeverica Sivka i luckasti vjeverac Sivko. Službeni je detektiv i odmah će provjeriti imate li u džepovima dovoljno badema. Tu je donedavno živjela i vjeverica Mini Shiny. Nažalost, smrtno je stradala u zubima opasnog psa kojeg je neodgovorni vlasnik nahuškao na nju snimajući svoje nedjelo mobitelom :(

Gricko
Koki

U centru Vjeveršume stanuje načelnik Koki, glavna turistička atrakcija. Ljeti ga možete vidjeti kako trči za turistima i moljaka hranu. Ako od nekog prolaznika čujete da kaže kako je sreo vjevericu koja je luda k'o puška, zacijelo se radi o Kokiju. Iako, ima tu još kandidata za titulu najvećeg blesonje.

Koki je po mnogočemu poseban i jednostavno ne možete ne zaljubiti se u njega. Dok druge vjeverice prilaze i pristojno čekaju da im dodate hranu, Koki hranu zahtijeva, uzima i otima. Ponaša se kao razmažena diva. Jedinstven je i pravi alfa vjeverac koji natjerava sve druge članove zajednice, ...osim Shiny i Blackie koje ga bez pardona ispraše kad pretjera.

Gricko
Shiny

Koki caruje (ako Shiny nije u blizini) od centra nadesno, uz restoran pa sve do sprava za vježbanje. Shiny je lijepa curica i glavni autoritet, ali i fotomodel koji voli pozirati i naslikavati se. Samo su nam se njih dvoje od početaka našeg poznanstva usuđivali penjati po nogama. Danas to čine skoro sve vjeverice. Penju se po nama, zaviruju u džepove, kapuljače i jakne, hrane se ležeći nam na ruci...

Gricko
Ginger Maya

U tom kvartu nalaze se i Ginger Maya – prava ljepotica, sestra vjeverca Majog, zatim Gricko koji će vas, kako mu i ime kaže, rado gricnuti za prst kad mu dajete hranu. Tu je i nježna, prelijepa Maya. Shiny i ona najbolje su prijateljice.

Gricko
Vjeka, Kokijeva draga

Draga Vjeka je Kokijeva družica, a tu su, naposljetku, i tri Prasićka. Nazvali smo ih tako jer su u djetinjstvu bili pjegavi i flekavi te izgledom podsjećali na praščiće. Vremenom su se, naravno, preobrazili u divne tamnosmeđe vjeverice sjajnog krzna.

Gricko
Mrvica AKA Fićo

Od centra nalijevo, prema odbojkaškom igralištu, glavna je vjeverica Mrvica, koju ponekad zovemo i Fićo. Mrvica je Kokijeva sestra, jako su sličnog izgleda i ponašanja. Vjerno ju prate vjeverac Maji i njihov sin Maji Maji te još nekoliko plahih crnih vjeverica. Maji je nježni, lijepi vjeverac, Kokijev najbolji prijatelj. Iako, znaju se njih dvojica i potući.

Gricko
Braća Kokolino

Prije godinu dana rodila su se tri Kokolina (dječica Gricke i Kokija) te Ginger Junior, dijete Gingera i Blackie. Prije rođenja malog Juniora, Ginger je bio jedini vjeverac crveno-narančaste boje.

Prije pola godine rodilo se još puno vjeverica, među njima treći crveno-narančasti Ginger i desetak crnih koji izgledom i ponašanjem podsjećaju na Blackie, Shiny, Mayu, Gricka, Sivku i Sivka. Desetak smećkastih podsjeća na Gricku, Mrvicu, Ginger Mayu, Kokija i Majog.

Iako svatko od njih pripada određenom teritoriju, ponekad se okupe i tulumare u središtu kod kružnog toka. Najviše se partija od kraja rujna do sljedećeg svibnja, dok u naselju nema turista.

Jednom kad se s porečkim vjevericama sprijateljite, rado će vam se u povjerenju požaliti na turiste i prolaznike koji sa sobom ne donose hranu, na vrane i galebove, ali i na globalno zatopljenje. A kad baš budete primljeni u njihov čopor, požalit će se i jedna na drugu.

Žene su u Vjeveršumi glavne i dominiraju, osim kad su trudne i kad doje: tad se povlače i izbjegavaju sukobe, dok mužjaci Koki, Ginger, Maji, Sivko i Gricko svaki na svojem teritoriju preuzimaju glavnu riječ.

Razigranim vjevericama društvo prave i divne nestašne sjenice koje ne možemo razlikovati, nego ih sve zovemo Čiči. I one su navikle na nas, pa nam uz graju dolaze po svoj obrok.

Čičiji vjevericama često kradu hranu, pa Koki svakih toliko pokrade njih, da im pokaže tko je tamo glavni!

Stanovnici naselja i Vjeveršume su i drage grlice, kosovi i druge ptice. Tu su i opasne vrane i galebovi koji često napadnu vjeverice. Tako je čak i okretni i iskusni Koki bio teško ranjen i skoro ostao bez oka. Oporavak je trajao punih sedam mjeseci!

Valja napomenuti kako i osoblje Plave lagune tim stvorenjcima često donosi hranu. No, tijekom turističke seozne o njima najviše brinu dragi vrtlari koji redovno čiste pojilišta i brinu za to da ljeti sve životinjice u Vjeveršumi imaju dovoljno vode. Hvala od srca svima, uključujući i vjeveroljupce koji ih posjećuju i donose fine grickalice.

Vjeverice iz zahvalnosti vrtlarima pomažu u održavanju cvijeća. Istina, nakon njihove „pomoći” zemlje bude posvuda zbog čega je nužno čišćenje i pospremanje. Znaju vrtlari u vaze postaviti i kamenje kako bi spriječili „vrtlarenje” vjeverica. No, u pravilu se na umiljate vesele četveronošce nitko i ne ljuti.

Fotografije

Beba
Sjenica Čiči
Ginger Maya
Gricko
Koki
Maji
Maji Maji
Maya
Mini Blackie
Mrvica AKA Fićo
Shiny
Sivko (ovaj desno)
Sivko


Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6