Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (08:07:53) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

La mula de Parenzo dobila svoju butigu i pobijedila

Poreština, 30.11.2021. (13:14)
Le Parentine
Le Parentine

Napisao i snimio: D. Požarić

U prostoru nekadašnjeg kioska na Trgu slobode u Poreču danas je skromnom svečanošću uz nekoliko pjesama u izvedbi članica ženske klape Le Parentine otvoren Centar za posjetitelje „La mula de Parenzo”, nazvan po opjevanoj legendi Poreča, simbolu ženskog poduzetništva i snalažljivosti.

Pjesma o mladoj djevojci iz Poreča odavno je postala neslužbena gradska himna, a zagovaratelj ideje o tome da joj se posvete gradski prostor i skulptura bio je i nedavno preminuli Drago Orlić.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić nadahnuto je govorila o najpoznatijem simbolu i glasniku Poreča te istoimenoj pjesmi, čijih je nekoliko stihova, kažu, večer prije svoje smrti sa suprugom pjevao Ernest Hemingway.

-Pjesma i La mula ušle su u kolektivno pamćenje iseljenika iz Istre, rekla je Uljančić, naglasivši kako otvorenje Centra pruža mogućnost revalorizacije istrovenetskog dijalekta, a da bi se pjesma nastavila pjevati, potrebno ju je uvrstiti u zavičajnu nastavu svih škola.

-La mula de Parenzo simbol je ženske emancipacije, priča o ženi na lošem glasu koja je, prema predaji, uspjela otvoriti svoju butigu. Na čelu 90% porečkih institucija su žene, rekla je ravnateljica Zavičajnog muzeja zaključivši da je to pobjeda male djevojke iz Poreča.

Centar je službeno otvorio gradonačelnik Loris Peršurić, najavivši i izradu skulpture La mule de Parenzo. -Priča o njoj je za nas puno više od priče. Dio je našeg identiteta i naš simbol, i stvarno želim zahvaliti svima koji su radili na tom ne baš jednostavnom projektu

Jednu od mnogobrojnih priča o porečkoj junakinji možete pročitati ovdje.

Centar za cilj ima prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva i društveno-političke prilike u desetljećima oko nastanka pjesme, uz poseban naglasak na tematiku Peškere, ribarstva i marikulture. Projekt je prijavom na natječaj LAGUR-a „Istarski švoj” financiran s ukupno 731.725 kuna.

Fotografije

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić
Unutrašnjost butižina
Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić
Gradonačelnik Loris Peršurić


Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore