Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (07:37:51) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Porečke pametne klupe vrijedne 30.000 kuna neotporne na morsku sol

Poreština, 30.11.2021. (08:05)
Nešto nedostaje na gradskoj rivi
Nešto nedostaje na gradskoj rivi

Napisao i snimio: D. Požarić

Jeste li primijetili da u blizini gradske palače na porečkoj rivi već neko vrijeme nešto nedostaje? Ako se već niste sami dosjetili o čemu se radi, podsjetit ćemo vas: nema „pametne klupe”. Tri primjerka te pomodne novotarije Poreč je prvi u Istri kupio još 2015. godine za nešto više od 30 tisuća kuna.

Prema informacijama objavljenim u medijima, klupa svojim solarnim kolektorom prikuplja sunčevu svjetlost koja se može koristiti za punjenje elektroničkih gadgeta korištenjem USB porta, a noću i svijetli. Negdje smo pročitali da je napravljena od visokokvalitetnih materijala koji osiguravaju zaštitu od vremenskih nepogoda, hrđe i vandalizma, a da suvremeni kompozitni materijali u kombinaciji s jednostavnim, minimalističkim dizajnom garantiraju kvalitetu i nakon nekoliko godina korištenja.

Nešto nedostaje na gradskoj rivi
Pametna klupa pred Osnovnom školom Poreč

No, kako smo i predvidjeli u članku objavljenom 2. rujna 2015. godine, USB portovi su se u blizini morske vode i soli pokazali kao slaba karika. Zato su dvije porečke klupe umjesto uz more smještene pred zgradama porečkih osnovnih škola, dok je treća, kako su nam rekli u gradskoj upravi, na servisu USB utičnica. Ne zna se još točna lokacija na koju će biti postavljena, ali smo sigurni da će to zbog morske vode i soli biti daleko od mora i gradske rive.

Nešto nedostaje na gradskoj rivi
Biste li u ovaj hrđavi USB port uključili svoj telefon ili tablet? Mi se nismo usudili

A stanje nekad fancy klupa nakon 6 godina doista je otužno. Zahrđali i zastarjeli USB portovi ne ulijevaju povjerenje, pa zbog straha od kvara nismo ni pokušali uključiti mobitel i napuniti ga. QR kod na njima je izblijedio i ne vodi nikud. Da stvar bude tragičnija, klupa postavljena kod ulaza u Osnovnu školu Finida je praktički cijeloga dana u hladu. Mokra, jadna, nitko na nju ne sjeda, niti u nju uključuje svoje gadgete. Nikakav WiFi signal ne emitira i nitko od školske djece joj ne prilazi. Nismo primijetili ni da je njena površina zagrijana.

Kako je klupa najavljena:

Grad Poreč prvi je u Istri prepoznao kvalitetu proizvoda, te se time svrstao u onaj dio gradova koji streme napretku i poboljšanju uvjeta života i boravka naših sugrađana i turista, a ekološka varijanta ove pametne klupe od velike je važnosti prilikom podizanja i promicanja ekološke svijesti mlađih generacija koje će mahom biti korisnici usluga koje ona pruža. U konačnici, pametnu klupu u dogovoru s njezinim izumiteljem, moguće je nadograditi kao jedan od multifunkcionalnih punktova u kojeg je moguće implementirati cijeli niz podataka i informacija koji su vezani uz naš grad, a uvijek će biti na raspolaganju svim korisnicima.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore