Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (21:07:32) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

U Institutu za poljoprivredu i turizam potpisan ConsumeLess Plus Memorandum o razumijevanju

Gospodarstvo, 29.11.2021. (08:48)

Ovih je dana u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam potpisan Memorandum o razumijevanju na projektu ConsumeLess Plus.

Cilj projekta je pokazati da je ConsumeLess destinacija ona koja uključenjem u realizaciju projekta postaje dio mediteranske zajednice, valorizira prirodne resurse, usluge ekosustava, kulturnu baštinu te se usredotočuje na lokalno gospodarstvo i zajednicu. Takva destinacija teži dobrobiti građana i posjetitelja, što je dodana vrijednost za konkurentnost destinacije, osobito u današnjem vremenu obilježenom pandemijom COVID-19, kažu u Institutu.

Svrha potpisivanja Memoranduma je promicanje implementacije “ConsumelessMed” oznake, čiji je cilj uključivanje pružatelja turističkih usluga (hotela, privatnih smještaja, kampova, kafića i restorana, ljetovališta na plaži, trgovina lokalnom hranom i rukotvorinama) smještenih u Istarskoj županiji i primjena posebnih mjera održivog gospodarenja energijom, vodom i otpadom, nudeći turistima odabir usluga koje mogu smanjiti potrošnju vode i energije te stvaranje otpada te bolje upoznati i cijeniti lokalne proizvode tijekom svog boravka.

Kako je navedeno u Memorandumu, uzimajući u obzir da turizam donosi niz negativnih vanjskih utjecaja, turističke destinacije moraju se suočiti s dodatnim izazovima koji se odnose na uštedu vode i energije, sprječavanje i gospodarenje otpadom zbog svojih geografskih i klimatskih obilježja, sezonalnosti i specifičnosti turističke industrije. Ti izazovi prijete zaštiti i očuvanju usluga ekosustava – mora, plaža, prirodnih resursa te proizvoda koje nude turističke destinacije, a koje osiguravaju ne samo ekološki opstanak, već i njihovu atraktivnost.

Partneri usvajaju Consume-less model koji se temelji na kvalifikaciji obalnih gradova kao “consume-less” destinacija te pomicanju aktivnosti kroz inovativnu komunikacijsku i teritorijalnu marketinšku kampanju, izravnim uključivanjem svih zainteresiranih aktera. Jedna od ključnih aktivnosti projekta je implementacija “CONSUME-LESS” oznake, koja se dodjeljuje privatnim ili javnim operaterima (pružateljima turističkih usluga) potpisujući obveze implementacije obveznih i dobrovoljnih akcija s ciljem smanjenja otpada te potrošnje vode i energije.

Voditeljica projekata u Institutu dr. sc. Kristina Brščić predstavila je sadržaj Memoranduma te način suradnje s potpisnicima u mjesecima koji slijede. Trajanje projekta je do 30. lipnja 2022. godine.

Potpisnici Memoranduma s Institutom za poljoprivredu i turizam su Istarska županija, gradovi Novigrad, Labin, Rovinj i Poreč te turističke zajednice Pule i središnje Istre.

Dana 1. lipnja 2021. Agencija za energiju i vodu vlade Malte (vodeći partner) u suradnji s Ambiente Italia srl – Italija; Larnaca-Famagusta District Development Agency – (ANETEL) - Cipar; Institutom za poljoprivredu i turizam - Hrvatska; Gradom Kotor - Crna Gora; Chamber of Commerce and Industry Nice Côte d’Azur – Francuska te uključujući pridružene partnere Istarsku županiju - Upravni odjel za turizam - Hrvatska; turističku zajednicu Larnaka - Cipar; turističku organizaciju Kotor - Crna Gora; regionalnu federaciju turističkih ureda Provence-Alpes-Côte-d'Azur-Francuska i Upravu za turizam Malte započele su provedbu projekta CONSUME-LESS PLUS, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg MED.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6