Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (20:57:33) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Mediteran je najpoželjnija, ali i jedna od najslabije zaštićenih regija na svijetu - Danas je njegov dan

Zanimljivosti, 26.11.2021. (08:21)

Foto: Stipe Surać

Jeste li znali da Mediteran ima svoj dan? 28. studeni Međunarodni je dan Mediterana, a na simboličan način obilježava ga i Lijepa Naša, koja itekako uživa u toj privilegiji da je dio jednog od najljepših dijelova svijeta. No, za početak, nekoliko informacija koje možda niste znali o ovoj regiji, po mnogočemu idealnom mjestu za život.

Mediteransko ili Sredozemno more, nekad zvano Unutrašnje more, najveće je zatvoreno more na svijetu. Mediteran je mjesto neizmjerne ljepote - jedno od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja.

Mediteranska obala i priobalje imaju najplodniju i najpoželjniju zemlju na planetu, no istovremeno Mediteran je jedna od najslabije zaštićenih regija na svijetu. Mediteransko more i obala sve se više uništavaju.

Kroz Hrvatsku mrežu za suradnju na Euro-Mediteranu, jedan od važnijih ciljeva je upravo očuvati hrvatsku obalu Jadranskog mora kao dijela Mediterana, kao i kulturu i tradiciju, za buduće generacije.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva koordinatorica je Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu kao jedne od 42 nacionalne mreže organizacija civilnoga društva okupljene u zakladi Anna Lindh, koja u Barcelonski proces i Uniju za Mediteran unosi dimenziju civilnoga društva kao snažne poluge za izgradnju uključivog, održivog i modernog Mediterana.

-Ako osjetite žudnju za plovidbom do nekog dalekog otoka, znajte da su mudri ljudi davno rekli kakoo vas tada obuzima moćna snaga putovanja prema vlastitom duhovnom središtu. More daje život, ali i prijeti, pa se tek na otoku okruženom morem osjećamo cjeloviti i sigurni. Svaki otok ima svoju priču, zato Mediteran ima tisuće ispripovijedanih priča, citat je iz knjige Mediteranski armerun autora Bruna Ćurka i Stipe Suraća, koja je ujedno savršen slikovni vodič kroz ovaj biser svijeta.

Sretan vam Međunarodni dan Mediterana.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom