Po?etna
Petak, 28.Siječnja 2022 (23:54:50) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Na Sajmu knjiga u Puli objavljeni finalisti Književne nagrade Fric

Kultura, 26.11.2021. (08:11)
Foto: Manuel Angelini
Foto: Manuel Angelini

U četvrtak, 25. studenog na 27. Sa(n)jam knjige u Istri u sklopu programa „40 godina od Fricovog odlaska“ kojim se podsjetilo na obljetnicu Krležine smrti u društvu glavnog urednika 24 sata, Gorana Gavranovića, dvojce prijašnjih dobitnika Nagrade Fric, književnika Jurice Pavičića i Marka Gregura, a pod voditeljskom palicom Krune Lokotara predstavljeni su finalisti Književne nagrade Fric:

Magdalena Blažević: Svetkovina (Fraktura)

  • Ivana Bodrožić: Sinovi, kćeri (Hermes)
  • Zoran Ferić: Putujuće kazalište (V.B.Z)
  • Korana Serdarević: Gušterov rep (Fraktura)
  • Damir Uzunović: Ja sam (Buybook)
  • Ivan Vidak: Radio Siga (Sandorf)

Radi se o dvije zbirke priča, Magdalene Blažević i Korane Serdarević i četiri romana. „Svetkovina“ Magdalene Blažević je i jedini prvijenac u užem izboru.

Opsegom od više od 400 stranica odskaču Ferićev roman „Putujuće kazalište“ koji je obiteljska saga, dok bi Uzunovićev roman „Ja sam“, kao što mu ime kaže, bio svojevrsna trijada o identitetu, autofikcija. Tri knjige već su nagrađene. Ivana Bodrožić je za „Sinove, kćeri“ dobila regionalnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman, Zoran Ferić nagradu K. Š. Gjalski za najbolju proznu knjigu koju dodjeljuje DHK, a „Radio Siga“ Ivana Vidaka je nagrađena nagradom Iso Velikanović koju se dodjeljuje za književni rad vojvođanskih Hrvata u bijenalnom razdoblju, za 2018-20 godinu. Zanimljivo je da je i broj autora i autorica u užem izboru jednak, tri dame i tri gospodina konkuriraju za novog Frica.

Nagrada se dodjeljuje petu godinu zaredom, a ove će to godine biti i 75.000 kuna. Tko će je dobiti biti doznat će se u Hrvatskom narodnom Kazalištu u drugoj polovici siječnja 2022. godine. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore