Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (21:36:46) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Balotini agrotehničari u novom europskom projektu

SŠ Mate Balote Poreč, 05.11.2021. (14:17)

So is(s)t Europa naziv je novog projekta Balotinih agrotehničara koji će ostvariti kroz sljedeće dvije godine u suradnji s još četiri poljoprivredne škole iz Austrije, Češke, Italije i Njemačke. Tema projekta je lokalna hrana – njezina proizvodnja, prerada i stavljanje na tržište te regionalna jela koja su se našla za stolom poljoprivrednika tijekom i nakon radova u polju.

Naši agrotehničari predstavit će specifične istarske proizvode kao što su maslinovo ulje, vino, kozji sir, školjke iz Limskog kanala i, naravno, jadranske ribe te cukerančiće, kroštule i istarsku supu. Poljoprivredne proizvode učenici će predstaviti kroz izradu kratkih filmova u kojima će prikazati uzgoj poljoprivrednih kultura, njihovu preradu i marketing. Osim toga, upoznat će svoje kolege i njihove profesore s Istrom, njezinom povijesti i poljoprivrednom proizvodnjom.

Sve materijale objavit će na web stranici projekta.

Na projektu sudjeluju učenici sva četiri razreda agrotehničara, dok će po desetak učenika iz svakog razreda sudjelovati u učeničkim razmjenama. Predviđeno je pet razmjena na jesen i proljeće svake školske godine, a gosti iz ostalih škola će u Poreč stići početkom svibnja 2023. godine.

Prve projektne aktivnosti već su odrađene. Profesorice Margita Žiković i Mirela Marković bile su od 27. do 29. rujna na prvom sastanku profesora kod partnera u austrijskom gradiću St. Florian kod Linza. Dogovorene su projektne aktivnosti, i administracija projektne web stranice te datumi razmjena. Sastanak je bio izvrsna prilika za upoznavanje kolega i druženje, ali i upoznavanje Linza i njegove okolice te škole HLBLA St. Florian, vodećeg partnera u projektu.

Jedan od ciljeva projekta je i otkrivanje na koji način lokalna poljoprivredna proizvodnja (na dobar ili loš način) utječe na klimatske promjene i prilagođava im se. Učenici 4. razreda agrotehničara Helena Sirotić – Dundović, Dominik Vitasović i Fabijan Cindrić s profesoricom Marinom Čanić prisustvovali su radionici „Bioraznolikost u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“ u sklopu projekta Agrobioraznolikost Instituta za poljoprivredu i turizam. Ova aktivnost je početak upoznavanja učenika s utjecajem klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju u Istri, aktivnost koja će se kroz ovu školsku godinu nastaviti.

Rad na projektu ove školske godine nastavit će se terenskom nastavom, posjetima poljoprivrednim proizvođačima u Istri, praktičnim radom u školskom masliniku i vinskom podrumu, radionicama i predavanjima.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji