Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (22:01:16) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Predstavljena Studija o uređenju Peškere: Od utorka kreće javno savjetovanje s građanima

Iz Grada Poreča, 29.10.2021. (12:04)

Danas je za gradske vijećnike, ustanove, veće vlasnike i stručne odbore i službe vezane za područje Peškere održana stručna prezentacija Studije prostora – koncepcije oblikovanja i uređenja područja Peškera.

Stručnu prezentaciju je održao Studio 3LHD iz Zagreba, a donosi pregled svega što se radilo posljednjih 25 godina i što se može napraviti na području Peškere.

Peršurić: Prije nego li svi zajedno odlučimo, ništa se ne smije i ne može uređivati, rušiti ili graditi

Kako naglašavaju u priopćenju iz Grada, ovdje se ne radi o prijedlogu plana, urbanizmu niti o arhitekturi, već o Studiji namjene prostora, iz koje će se, zajedno s prijedlozima s javne rasprave, izraditi program za izradu Urbanističkog plana uređenja, u kojem će građani Poreča kroz javnu raspravu definirati što žele na tom području.

- Vjerujemo da je Peškera idealna lokacija za više namjena, ali da bi se nakon toliko godina krenulo u realizaciju, moramo odgovoriti na pitanje: Što mi, Porečanke i Porečani, želimo na tom području? Prije nego li odlučimo, ništa se na tom području ne smije i ne može uređivati, rušiti ili graditi. Peškeru trebamo osmisliti i sačuvati za generacije koje dolaze iza nas, i kroz savjetovanje s javnošću iskristalizirati plan s ciljem – da Peškera bude dio grada koji živi cijelu godinu, i dio grada koji će biti zaštićen, izjavio je među ostalim gradonačelnik.

Hrvatin: Želimo uključiti građane i pozivamo ih da daju prijedloge

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin naglasio je kako se Grad odlučio na ovaj korak predstavljanja studije, jer želi uključiti sugrađane te ih potaknuti na razmišljanje o prostoru Peškere.- Cilj je da dobijemo u budućnosti prostor koji će živjeti cijelu godinu. Od idućeg tjedna na gradskim web stranicama bit će objavljena ova studija i javno savjetovanje, kroz koje će građani tijekom cijelog mjeseca moći davati svoje ideje, prijedloge i kritike, istaknuo je Hrvatin.

Nakon toga pokrenut će se standardna procedura izrade Urbanističkog plana uređenja za područje Peškere, javne rasprave s javnošću te prijedlog plana na dnevnom redu Gradskog vijeća.

Prostor koji bi trebao "živjeti" kroz cijelu godinu: Od utorka kreće javno savjetovanje za građane

Marko Dabrović iz 3LHD-a predstavio je okupljenima studiju prostora koji, prema njemu, jako utječe na sliku grada.

- Želi se stvoriti novo susjedstvo, s prizemnim javnim prostorima, koji će omogućiti život kroz cijelu godinu. Susjedstvo koje bi u sebi sadržavalo gustoću starogradske jezgre, a istovremeno bilo puno zelenila i zaštićeno, posebno kad znamo koliko je velika vrijednost drveća u urbanim prostorima – kao zaštita od visokih temperatura, buke, prašine. Da bi se podigla svijest o prostoru, potrebno je organizirati privremena događanja poput sajmova, koncerata i sličnog, koji bi stalno privlačili ljude u taj dio grada, rekao je Dabrović.

Dogovoreno je da će Grad u utorak, 2. studenog na web stranici Grada otvoriti javno savjetovanje putem kojeg će građani moći slati svoje prijedloge o uređenju Peškere. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra