Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (21:28:44) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Grad Poreč dobio priznanje međunarodne organizacije Ruta Feničana

Iz Grada Poreča, 27.10.2021. (12:29)

Grad Poreč dobio je nagradu za najbolju kulturnu inicijativu za inovativno i kreativno unapređenje održive mobilnosti u turizmu, na preksinoćnoj međunarodnoj dodjeli nagrada na temu arheološke kulture u kombinaciji s vinskom pod nazivom Ruta Feničana - Iter Vitis Awards, koju su prvi put organizirali udruženje Ruta Feničana (La Rotta dei Fenici) i Iter Vitis, dvije povijesne kulturne rute Vijeća Europe.

Nagrada je podijeljena u 18 kategorija, a nagrađene su inicijativa i inovacija u području unapređenja kulturne i vinske baštine, promicanja odgovornih, kreativnih, iskustvenih i održivih oblika turizma u zemljama članicama dviju međunarodnih mreža.

U kategoriji u kojoj je okrunjen Poreč dobitnik je još i Općina Otranto, Puglia (Italija). Obje ove jedinice lokalne samouprave, članice Rute Feničana, izabrane su za niz razvijenih inicijativa i projekata koji se odnose na ciklo turizam, sport i održivi turizam, te za njihovu predanost razvoju kulturnih i pametnih ruta (smart way).

Dodjela je održana u mjestu Sambuca di Sicilia na Siciliji, u palači Pannitieri, a za Poreč je priznanje primio zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić.

Nagrada uključuje suradnju brojnih partnera, uključujući Nacionalnu udrugu žena mramora, Arheološke grupe Italije i projekt CROSSDEV, koji je sufinancirala Europska unija u okviru ENI CBC MED programa. Inicijativa je također dobila pokroviteljstvo regije Sicilija - Odjela za kulturnu baštinu i sicilijanski identitet.

Među dobitnicima nagrada su lokalne uprave turističkih destinacija, kulturnih i enoloških odredišta, ali i mladi ljudi, organizacije i poduzeća, čije su aktivnosti omogućile razvoj modela poboljšanja u kulturnom području, vinarskoj sceni, društvenoj i turističkoj sceni na međunarodnoj razini.

Inače, Ruta Feničana pravac je u kulturi Vijeća Europe od 2003. godine i promiče mediteransku kulturu i interkulturalni dijalog u mediteranskim regijama i zemljama (trenutno 11 zemalja, od kojih osam europskih i tri neeuropske), o njihovoj povijesnoj, materijalnoj i nematerijalnoj baštini, te krajoliku i ambijentu. Ovim se putem promoviraju održive, odgovorne, kreativne, kulturne i turističke aktivnosti u zajednici jačanjem lokalnog identiteta. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je 2016. osnovnu radnu skupinu o „Ruti Feničana“ po uzoru na „Put svile“.

Grad Poreč dio je udruženja postao prošle godine, a nedavno je bio i domaćin njihovog prvog radnog sastanka u Hrvatskoj na kojem je prezentiran rad Rute Feničana kao i mogućnosti buduće suradnje na polju turizma i kulture kroz stvaranje raznih oblika udruživanja.

Radi se o prvoj smart way, odnosno, pametnoj kulturno-turistička ruta koja bi objedinjavala kako ljepotu teritorija tako i digitalizaciju usluga koje se mogu ponuditi u Hrvatskoj koja bi postala dio udruženja. Ona bi se spojila sa svim već postojećim itinererima diljem Europe i područja djelovanja Rute Feničana. Ruta Feničana odnosi se na povezanost glavnih nautičkih ruta koje su Feničani od dvanaestog stoljeća prije Krista koristili kao važne puteve za trgovačku i kulturnu komunikaciju na Mediteranu.

Danas, Ruta Feničana predstavlja put interkulturalnog dijaloga i prolazi mnogim zemljama Sredozemlja, Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, jačajući na taj način povijesne veze nastale zahvaljujući drevnim civilizacijama. Danas Feničani predstavljaju kulturni model koji ima za cilj promicanje mediteranske kulture, jačanje veza mediteranskih zemalja koje imaju istu povijest. (grad poreč)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč