Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (20:26:03) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Flego na klimatskoj konferenciji u Glasgowu: Ovo je posljednja šansa da spriječimo potpunu katastrofu

EU, 20.10.2021. (14:25)

Globalni samit o klimi - COP 26 - čiji je cilj ubrzati smanjenje štetnih emisija od strane čak 200 zemalja, održat će se od 31. listopada do 12. studenoga u Glasgowu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Škotskoj.

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Strabourgu, uoči konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu, zastupnici Parlamenta založili su se za ubrzane klimatske akcije, a među njima i zastupnik IDS-a Valter Flego.

– Konferencija u Glasgowu jedna je od posljednjih šansi da spriječimo potpuni klimatski kolaps. Koliko je još prirodnih katastrofa i klimatskih prosvjeda potrebno da to shvatimo? Ne želim ponavljati jedno te isto, jer kako bi najpoznatija klimatska aktivistkinja rekla – dosta je bilo 'bla bla bla' - ispraznih govora političara, istaknuo je Flego n.

- Želim vjerovati da konferencija u Glasgowu neće biti još jedna u nizu konferencija na kojoj se puno govori, a promjena nema. Sami smo se doveli tu gdje smo danas i sada moramo pokazati da imamo izlaz iz tog crnog klimatskog scenarija. Moramo udvostručiti i utrostručiti svoje djelovanje za spas planete. Želim da EU i dalje bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena i da bude još bolja i brža u tome, istaknuo je Flego, a u svom plenarnom govoru dao i konkretan primjer iz rada u svome Odboru za promet i turizam:

- Baratamo velikim riječima, a djela izostaju. Primjerice, promet je najveći europski klimatski problem. Zaslužan je za oko 30 posto emisija CO2 u EU, od čega 72 posto otpada na cestovni promet. Istovremeno, EU postavlja ciljeve državama članicama koji nisu zakonski obvezujući i samim time, ne ostvaruju se. Cilj je ie bio do 2020. ostvariti najmanje 10 posto obnovljivih izvora energije u prometu što nismo uspijeli, naglasio je Flego te nastavio:

- Trebaju nam realni i ostvarivi ciljevi. Trebaju nam dodatne financijske mogućnosti na nacionalnoj razini, unaprjeđenje prometne infrastrukture te veća pristupačnost i atraktivnost električnih vozila i vozila na biogoriva novih generacija, posebice u zemljama s nižim BDP-om po glavi stanovnika poput Hrvatske.

COP 26 okupit će čelnike iz cijeloga svijeta kako bi se dogovorili na koji će način ubrzati globalno djelovanje protiv klimatskih promjena i zadržati zagrijavanje planete znatno ispod razine od 2°C. Delegaciju EU-a na konferenciji u Glasgowu predstavljat će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te slovenski premijer Janez Janša, kao trenutačni predsjednik Vijeća EU-a.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
HAK Auto-klub Poreč