Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (22:06:23) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Flego: Poljoprivredne subvencije rastu, proizvodnja pada, znači da nešto pogrešno radimo

EU, 20.10.2021. (09:02)
Valter Flego (EP arhiva)
Valter Flego (EP arhiva)
-Dolazim iz Hrvatske, zemlje u kojoj imamo poljoprivredni paradoks da je od ulaska u EU 2013. godine poljoprivrednicima isplatila 33 milijarde kuna potpora. Ipak, poljoprivredna nam je proizvodnja manja nego prije 8 godina. S rastom subvencija smanjuje se produktivnost naše poljoprivrede, a to znači da nešto pogrešno radimo, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego na plenarnoj raspravi o strategiji Od polja do stola.

- Strategiju Od polja do stola vidim kao pomoć i veliku šansu za naše poljoprivrednike, ali i potrošače. Jer se skraćivanjem procesa proizvodnje osiguravaju uštede lokalnim proizvođačima i snižavaju cijene domaćim proizvodima. Paralelno s ekološkom poljoprivredom te ulaganjima u nove tehnologije i znanja, možemo i trebamo mijenjati i promjene potrošačkog ponašanja. Hrvatski potrošači na prvo mjesto kod kupnje i dalje stavljaju cijenu, a tek na šesto mjesto odabir domaćeg proizvoda, naglasio je Flego.

Uoči jučerašnjeg glasovanja o strategiji, zastupnici su se u raspravi usredotočili na europski plan za pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav te proizvodnju hrane visoke kvalitete, uz jamstva za sigurnost opskrbe, pravedne prihode za poljoprivrednike i smanjenje zagađenja okoliša.

Tako je izvjestiteljica Anja Hazekamp istaknula da strategija Od polja do stola daje nadu za budućnost u kojoj se hrana neće proizvoditi nauštrb budućih naraštaja, gdje održiva hrana mora biti ona koja je i najpristupačnija. Povjerenica Komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je da je zajednički cilj osigurati održivost za sve subjekte prehrambenog lanca, a od država članica traže se jasni nacionalni ciljevi, kojima će dati doprinos ciljevima EU-a, vodeći računa o specifičnostima.

Strategija Od polja do stola pokrenuta je u svibnju prošle godine. Njome EU svoj prehrambeni sustav nastoji učiniti održivim u svim fazama lanca opskrbe hranom. U samom je središtu europskog Zelenog plana. Njome se također nastoji pomoći u ublažavanju klimatskih promjena, preokrenuti gubitak biološke raznolikosti, osigurati sigurnost hrane i javno zdravlje te osigurati da svatko ima pristup sigurnoj, hranjivoj i održivoj hrani, potičući konkurentnost opskrbnog sektora EU -a i promicanje poštene trgovine.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom