Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (07:56:13) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Ekosfera Poreč: Bio Istra i DND uredili Kutak za umni trenutak

Poreština, 12.10.2021. (09:06)
Zajednička fotografija nakon uspješno odrađenog posla
Zajednička fotografija nakon uspješno odrađenog posla

Zahvaljujući projektu Ekosfera Poreč: Eko! Impjantajmo ružmarin, Društvo Naša djeca Poreč dobilo je svoj mirisni Kutak za umni trenutak. Kutak je uređen na zelenoj površini ispred sjedišta DND-a proteklog vikenda, na samom kraju Dječjeg tjedna. Sudjelovalo je 15-ak djece i roditelja, uz stručno vodstvo mr. Vlaste Radoičić i prof. Dajane Bošnjak iz Bio Istre te Gabi Močibob i Sniježane Matejčić iz DND-a. Svi su oni imali prigodu zasaditi presadnice ružmarina, koje su u školskom plasteniku na ekološki način uzgojili učenici porečke Srednje škole Mate Balote, pod mentorstvom profesorice Mirele Marković.

Zajednička fotografija nakon uspješno odrađenog posla
Sadnja presadnica ružmarina

- Naš projekt tako postaje vidljiv u javnom prostoru, a upravo to nam je i cilj – unaprijediti kvalitetu života obogaćivanjem gradskih površina ekološkim ružmarinom kao odabranom autohtonom aromatičnom biljkom. Istovremeno doprinosimo prepoznatljivosti Poreča kao ekološki osviještenog i zdravog grada. Tijekom studenog ćemo takve još uvijek male biljke posaditi i na druge planirane lokacije, počevši od školskog vrta Osnovne škole Finida i eko-oaze na našem imanju na Grbinovici kraj Poreča, rekla je mr. Vlasta Radoičić, naglasivši da je uz Grad Poreč koji financira projekt, ovom prigodom svoj doprinos dalo i gradsko komunalno poduzeće Usluga Poreč.

Zajednička fotografija nakon uspješno odrađenog posla
Priprema mjesta za biljčice oko ukrasnih panjeva

Mr. Radoičić je objasnila i demonstrirala vrijednoj ekipi kako pripremiti i „nahraniti“ tlo na ekološki prihvatljiv način, a zatim pravilno posaditi presadnice. Ružmarin će, tako, rasti oko ukrasnih panjeva, odnosno coka za sjedenje i razmišljanje koje su djeca prije nekoliko godina oslikala uz pomoć umjetnika Đanina Božića. Svaka biljka je označena ukrasnom pločicom na bambusovom štapiću, s imenom djeteta ili odraslog koji ju je posadio.

Zajednička fotografija nakon uspješno odrađenog posla
Djeca su vješto pripremala ružmarin za sadnju

- Ružmarin svojim mirisom i eteričnim uljem utječe na poboljšanje kognitivnih sposobnosti, odnosno ubrzava cirkulacija, pojačava koncentraciju i time utječe na kvalitetu pamćenja. Upravo na osnovu tih činjenica došli smo na ideju da to bude kutak za misaoni, odnosno umni trenutak – mjesto gdje će djeca moći predahnuti, opustiti se i razmišljati, rekla je mr. Radoičić, upozoravajući i na važnost održivosti života na zemlji. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Histris - najveći Istrijan na roštilju!