Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (07:51:42) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Što pitaju vijećnici Općine Vrsar? – donosimo sažetak s posljednja dva aktualna sata

Poreština, 11.10.2021. (14:16)
Foto: D. Požarić (arhiva)
Foto: D. Požarić (arhiva)

Piše: Kristina Flegar

Vijećnik Robert Malinarić (SDP) na posljednjoj je sjednici Općinskog vijeća Vrsar primijetio da iako Funtana ima dosta manje stanovnika od Vrsara, u vrtićima dviju općina razlika u broju djece nije tako značajna.

- Očito je da imamo veliki problem - odlazak mladih ljudi, koji se u nekim drugim općinama i gradovima rješava stambenim zbrinjavanjem. Pomalo se pitam što će nam nova sportska dvorana i pomoćno nogometno igralište kad ih za 10, 15 godina neće imati tko koristiti. Mislim da bi se načelnik sa svojom ekipom trebao malo više potruditi oko početka rješavanje stambenog pitanja naših mladih i to hitno, jer nemamo više vremena, konstatirao je, navodeći podatak da je u prvi razred vrsarske osnovne škole ove godine upisano samo 16 učenika.

Problematika stambenog pitanja u Vrsaru

Općinski načelnik Ivan Gerometta se složio da je stambeno pitanje jedan od većih pitanja koji tišti građane, a posebno mlade obitelji i to ne samo u Vrsaru. U svim sredinama atraktivnim za tržište nekretnine kupuju stranci ili su one namijenjene najmu ili komercijalnoj svrsi, dok manji broj djece nije vezan isključivo za iseljavanje te će pravo stanje pokazati aktualni popis stanovnika, napomenuo je.

- No, sve to nije opravdanje za nepronalaženje rješenja. U tijeku je izrada parcelacije jedne nekretnine u Begima za izgradnju osam stambenih jedinica, odnosno osam kuća površine od 90 do 110 četvornih metara, koje bismo putem određenog programa dali na korištenje našim građanima. Problem ćemo nastojati riješiti i prostornim planiranjem. Nadam se da ćemo u slijedećih nekoliko mjeseci uspjeti donijeti Urbanistički plan uređenja u zoni Monte Pozzo i otvoriti prostor za gradnju. Radimo na tome koliko je god moguće, odgovorio je načelnik, informirajući i da očekuju da će Vlada ovih dana donijeti dugoočekivanu odluku o prenošenju svojih suvlasničkih udjela na POS-ovim stanovima Agenciji za promet nekretninama, što Općinu opterećuje već tri godine.

Pročelnik Slobodan Vugrinec je upozorio da manji broj djece ne znači da u Vrsaru nije zabilježeno povećanje broja stanovnika te je najavio da će o tome pripremiti podatke za sljedeću sjednicu.

Kanalizacija za gornja sela Općine do 2025.

Vijećnik Ivan Radetić (IDS) je pitao kad će krenuti izgradnja kanalizacije za gornja sela općine Vrsar. Podsjetio je da su počeli raditi u Kloštru, nakon čega je širenje mreže stalo. Gerometta je odgovorio da je u tijeku izrada projekata za kanalizaciju u selima. Prvi su na redu Flengi, kao najveće naselje s najviše stanovnika, na koje se vezuje i kanalizacijska mreža Marasi i Gradine, budući da je u njima predviđen pročistač za sva tri naselja.

- Investitor - Odvodnja Poreč, morao je ići u izmjenu lokacijske dozvole radi promjena trase do kojih je došlo zbog intervencija u prostoru. Lokacijska dozvola je izmijenjena i, koliko mi je poznato, predan je zahtjev za građevinsku dozvolu. U svom programu rada do 2025. godine Odvodnja Poreč je navela da planira postaviti kanalizaciju u sva sela do 2025. U Flengima bi započeli sljedeće godine i nastavili tijekom 2023. Procjena troškova za sva sela iznosi nešto više od 20 milijuna kuna, dok se od naknade za razvoj mreže s područja Općine Vrsar godišnje prihoduje oko 1,5 milijuna, izvijestio je.

Dodao je i da je Grad Poreč svoju mrežu gradio EU projektom u koji Općina Vrsar nije ušla te će insistirati da se za izgradnju i proširenje mreže na vrsarskom području uloži i dio sredstava iz poslovanja Odvodnje Poreč. Istaknuo je da svatko u 21. stoljeću mora biti priključen na kanalizacijsku mrežu i to im je, uz rješavanje stambenog pitanja, prioritet.

Problem prometa u Brostuladi i Kapetanove Stancije u naglom proširenju naselja?

Mogu li vijećnici dobiti prometne elaborate uređenja prometa za Ulicu Brostulade i Kapetanovu Stanciju, čija je izrada vrijedna 8.100 kuna spomenuta u načelnikovom polugodišnjem izvještaju, zanimalo je Borisa Šverka (SDP).

Načelnik je rekao da mogu, ali i precizirao kako se radi o prometnoj regulaciji s usporavanjem prometa za dio oko raskrižja kod dječjeg igrališta. Vijećnik je rekao da ima dosta upita građana za rješavanje cjelokupne problematike prometa na tom području. Gerometta je kazao da će sanirati situaciju koliko god budu mogli, ali i podsjetio da je tamo građeno stihijski, s vrlo malo kuća u skladu s građevinskim dozvolama, s proširenjima i povećanjima broja stambenih jedinica te povećanjem broja stanovnika od 500 do više od tisuću, možda čak i 1.500 tijekom ljetne sezone. Svemu su tome, prema njegovim riječima, doprinijeli izostanak inspekcijskih nadzora i kasnija legalizacija.

Na što je otišao novac za uređenje rive?

Na što je točno iskorišteno 243.468 kuna, u izvještaju navedeno za „uređenje rive u Vrsaru“, pitao je također Šverko.

Radi se o popločenju i hortikulturnom uređenju, odgovorio je pročelnik Vugrinec. Gerometta je objasnio i da je manji dio ploča oštećen prigodom postavljanja i to vjerojatno zbog greške u proizvodnji. Proizvođač im je, stoga, dostavio još deset paleta materijala, bez dodatne naknade, pa će oštećeni dijelovi biti zamijenjeni tijekom zime. Ocijenio je i da je posao dobro napravljen te da taj zapostavljeni dio rive s novim popločenjem, ormarićima za struju i vodu za rodove sad ipak malo bolje izgleda. Ponadao se i da će Maistra konačno krenuti u obećane investicije, za koje postoje i sporazumi, pa će taj dio rive biti temeljito obnovljen.

Problem transparentnosti proračuna u Vrsaru

Šverko je pitao i je li načelnik odredio svog zamjenika iz redova Općinskog vijeća, što je propisano zakonom. Odgovoreno mu je da je za zamjenika određen vijećnik Antonio Đaković (IDS) koji u slučaju potrebe stavlja svoj mandat u mirovanje i preuzima ulogu načelnika za što dobiva i određenu naknadu. Načelnik je tome dodao i da zakon ima „rupu“, jer nije precizno odredio ovlasti zamjenika.

Na prethodnoj je sjednici vijećnik Slavko Pavišić (HDZ) pitao zašto je Vrsar predzadnji po ocjeni transparentnosti lokalnih i regionalnih proračuna, koju objavljuje Institut za javne financije. Načelnik je rekao da bi to pitanje trebao postaviti onome tko je takvu listu sastavio, ali i da će nastaviti raditi na boljoj transparentnosti. Zorana Kalčića (IDS) zanimalo je koliko je ukupno vrijedna investicija energetske obnove vrtića i koliko je sredstava za tu namjenu „povučeno“ iz EU fondova. Uloženo je približno 9,4 milijuna kuna, od čega je 6,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što znači da je trećina investicije iz vlastitih sredstava Općine, odgovorio je pročelnik Vugrinec.

POS stanovi: "Zapelo je" kod Ministarstva

Vijećnik Serđo Popović (Demokrati Istre, HSS, Hrvatski laburisti – Stranka rada) je kazao da ni nakon deset godina od pokretanja POS-ovih stanova taj program nije kompletiran. Pitao je hoće li u sljedećih deset godina biti nešto od toga i postoji li način da u međuvremenu pomognu samohranim roditeljima i mladim obiteljima, primjerice sufinanciranjem, jer do stambenog prostora je jako teško doći, a turizam astronomski podiže cijene.

Načelnik je podsjetio da je 2017. godine, kad je on došao na čelo Općine, bile parcelirane četiri nekretnine, ali došlo je do problema, odnosno ulaska u spor s Republikom Hrvatskom radi pitanja vlasništva nad nekretninama. Osim toga, vlasnici susjednih nekretnina su osporavali lokacijsku dozvolu i parcelaciju za stanove iz POS-a te su protiv Općine pokrenuli parnični postupak radi utvrđivanja prava služnosti preko zemljišta namijenjenog stambenom zbrinjavanju. Godinu i pol kasnije, Općina se nagodila i riješila sporove sa susjedima te je pokrenula postupak kako bi RH darovala zemljište Općini. S Ministarstvom državne imovine dogovoren je prijenos vlasništva na Općinu kako bi bilo moguće nastaviti s izgradnjom stanova iz POS-a. Međutim, od 2019. taj predmet stoji kod Ministarstva i ne rješava se ništa po tom pitanju, istaknuo je Gerometta. Posljednja tri mjeseca u Općini čekaju da ta točka dođe na dnevni red sjednice Vlade, što im je i obećano, i što bi se ovih dana trebalo i dogoditi. U međuvremenu je Općina pokrenula parcelaciju spomenute nekretnine u Begima, a načelnik je rekao i da uvijek nastoje pomoći ljudima.

Je li tvrtka Tommy oštetila Općinu?

Popovića je interesiralo i ima li Općina ugovore s tiskanim medijima i portalima, koji su i koliki su im iznosi isplaćeni od 2018. do 2020. godine. Odgovor će dobit u pisanom obliku. U nastavku se osvrnuo na zemljište od 13.865 četvornih metara, preciznije – zelenu površinu na ulazu u Vrsar blizu dječjeg vrtića, koje je svojevremeno splitska tvrtka Tommy kupila od građevinara Radnika iz Križevaca za deset milijuna kuna, pitajući tko je u tom procesu oštetio Općinu i hoće li urbanizirati to područje? Popović veli da je zemljište, koje je vrijedilo 400 do 500 tisuća kuna i na njemu je bilo moguće graditi jedino školu, od Radnika mogla kupiti Općina Vrsar. Gerometta je kazao da su bili pokrenuti kazneni postupci protiv ondašnjeg ravnatelja škole i direktora jedne od firmi koja je tamo radila te su u prvom stupnju bili osuđeni na zatvorske kazne, ali ih je drugostupanjski sud oslobodio. Daljnji razvoj situacije mu nije poznat. Ustvrdio je i da nije u planu urbanizacija tog područja.

Rezultati turističke sezone

Vijećnik Davor Brečević (IDS) pitao je o rezultatima turističke sezone. Pročelnik Vugrinec je izvijestio da je Općina samo do 11. kolovoza ostvarila 870 tisuća kuna od boravišne pristojbe, dok je za isto razdoblje u rekordnoj 2019. to bilo 764 tisuće kuna. Rezultati sezone su jako dobri, a spomenuto je povećanje više vezano za izjednačavanje povećanje boravišne pristojbe na 10 kuna i za autokampove, odnosno izjednačavanje tog segmenta turističke ponude s ostalima, nego za povećanje broja noćenja. Dnevni broj gostiju je tijekom sezone bio raznolik, pa je tako, primjerice, 11. kolovoza na području Vrsara boravilo 17.054 gostiju (2019. ih je na isti dan bilo 16.639), a 9. kolovoza njih 16.935 (2019. ih je bilo 15.760).Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore