Po?etna
Petak, 28.Siječnja 2022 (23:40:35) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Flego: Cijene energije divljaju, tražimo hitne mjere pomoći

EU, 08.10.2021. (07:54)
Valter Flego
Valter Flego

STRASBOURG – Rast cijene energenata u cijeloj Europi glavna je ovotjedna rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Parlament, Vijeće i Komisija raspravljali su o europskim rješenjima rastućih troškova energije, s naglaskom na energetskoj učinkovitosti te obnovljivim izvorima energije. Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego u svom je govoru istaknuo da je „Europa na energetskoj prekretnici, a divljanje cijena energije nije pitanje samo određene države članice, već Europske unije kao takve“.

- Trebaju nam europske mjere, kojima bismo spriječili rast energetskog siromaštva i osigurali svim građanima plaćanje računa. Nemojte očekivati da će građani i gospodarstvo sami investirati u alternativne izvore energije ili uštedu električne energije. Neće, jer nemaju slobodnih sredstava. Zato trebaju europsku pomoć i pomoć država članica iz nacionalnih planova oporavka i zato trebamo hitno donijeti akcijski plan, kazao je Flego te pozvao europsku povjerenicu za energetiku Kadri Simson na hitno djelovanje, „kako čista, zelena i jeftina energija ne bi ostala samo mrtvo slovo na papiru, već konkretno sprovedene aktivnosti“.

Na raspravi su se čuli konkretni podaci o rastu cijena električne energije, primjerice da se cijena na europskom tržištu u odnosu na lanjsku gotovo udvostručila. Naime, cijene električne energije u EU dosegle su svoj vrhunac, povećavajući se tijekom 2021. godine za rekordnih 60%. Također, u Belgiji je zabilježen slučaj prošlotjednog povećanja cijene energije i plina od preko 10% u svega dva dana.

Povjerenica Simson je zaključila kako se ovaj cjenovni šok ne smije podcijeniti, stoga EU mora poduzeti konkretne političke mjere, jer on ugrožava građane, posebno najranjivija kućanstva. Najavila je kako će Komisija do kraja ove godine predložiti reformu tržišta plina, a do kraja idućeg tjedna predstaviti paket mjera za ublažavanje rasta cijene energenata, kako bi pomogla građanima i poduzećima. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Histris - najveći Istrijan na roštilju!