Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (21:45:38) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Facebook okrivio promjenu konfiguracije za najduži pad svojih mreža; Stižu i nove optužbe za manipulaciju sadržajem

Tehnologija/znanost, 05.10.2021. (13:49)
(Izvor:Jutarnji list)Link
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Facebook je okrivio "neispravnu promjenu konfiguracije" za gotovo šestosatnu blokadu koja je spriječila 3,5 milijarde njihovih korisnika u pristupu društvenim medijima i uslugama razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger, prenosi Jutarnji list.

Tvrtka na blogu nije navela tko je izvršio promjenu konfiguracije i je li bila planirana. Nekoliko zaposlenika Facebooka koji su željeli ostati anonimni rekli su ranije Reutersu kako vjeruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmjerava internetski promet.

Kvarovi internetskih komunikacijskih alata i drugih resursa koji ovise o istoj mreži pojačali su problem, rekli su zaposlenici. Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamjerne pogreške, ali ni sabotaže.

Podsjetimo, vodeće društvene mreže Facebook i Instagram, kao i sustavi za razmjenu poruka WhatsApp i Messenger nekoliko su sati jučer bili nedostupni korisnicima. Prve informacije o problemima počele su stizati oko 17:30 sati po hrvatskom vremenu. Radi se o najdužem padu u povijesti ove društvene mreže.

Ubrzo nakon izbacivanja iz mreže Facebook je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođeno.

Tijekom večeri se oglasio i suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji se ispričao korisnicima.

Nove optužbe: Facebook daje prednost govoru mržnje i deziformacijama zbog većeg profita

Ispadanje Facebooka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih medija par dana nakon što je zviždačica i bivša zaposlenica Facebooka Frances Haugen u nedjelju u poznatoj emisiji "60 minutes" optužila tvrtku da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Bivša zaposlenica Facebooka provela je interno istraživanje koje je pokazalo da Facebook povećava govor mržnje, dezinformacije i političke nemire, ali tvrtka to izvješće skriva, tvrdi Haugen, koja je prije nego je dala otkaz, u tajnosti kopirala brojna izviješća koja potvrđuju njezine tvrdnje, prenosi Večernji list.

Kao srž problema vidi promjene koje je Facebook napravio 2018. godine u svojim algoritmima koji odlučuju što ćete vidjeti na svom Facebooku. - I jedna od posljedica toga kako Facebook odabire danas sadržaj jest - izbor sadržaja koji prikupi više angažmana ili reakcija. No interna istraživanja pokazuju da je sadržaj koji izaziva mržnju, koji dijeli i polarizira lakše potiče ljude da izraze ljutnju nego što je to slučaj sa sadržajima koji izazivaju druge emocije - objašnjava Haugen.

Dionice gube na vrijednosti, Facebook u problemima?

Dionice Facebooka izgubile su na vrijednosti još nakon izvješća zviždačice, a potom su nastavile padati. Dok je svijet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Twittera i TikToka, dionice Facebooka pale su 4,9 posto, što je njihov najveći dnevni pad od studenog prošle godine, javlja Reuters.

Facebook, koji je najveći prodavač internetskih oglasa na svijetu nakon Googlea, gubio je oko 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD-u na sat, prema procjenama tvrtke Standard Media Index.

Kako navodi Forbes, Zuckerberg je za vrijeme pada Facebookove domene, koji je izazvao i pad vrijednosti dionica tvrtke, izgubio čak 6,6 milijardi američkih dolara, kao i titulu petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Forbesov popis "današnjih pobjednika i gubitnika" prati se od završetka poslovanja prethodnog dana, što znači da su Zuckerbergovi gubici nastali otkad su korisnici počeli doživljavati tehničke probleme.

Dionice Facebooka pale su više postotnih bodova ne samo zbog navedenih tehničkih poteškoća, već i zbog intervjua sa zviždačicom iz tvrtke koji je emitiran u nedjelju navečer. (jl/ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji