Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (06:34:42) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Svjetski dan turizma obilježen projekcijom dokumentarnog filma o zlatnim vremenima porečkog turizma

Poreština, 28.09.2021. (11:31)
Podsjećanje na zlatne dane porečkog turizma
Podsjećanje na zlatne dane porečkog turizma

Napisala i snimila Kristina Flegar

U sklopu programa posvećenog jučerašnjem Svjetskom danu turizma, Porečani su sinoć u gradskom kinu imali prigodu prisjetiti se zlatnih vremena porečkog turizma. Premijerno je prikazan dokumentarni film koji svjedoči o više od pola stoljeća ove djelatnosti – ljudima koji su je gradili, hotelima, sportskim sadržajima, manifestacijama, kulturnim spomenicima, promotivnim aktivnostima i duhu vremena. Uvodnu je riječ za mikrofonom dao direktor Turističke zajednice Nenad Velenik, a sljedećih je 40-ak minuta prošlo u trenu. Na velikom platnu izmjenjivali su se kadrovi s poznatim licima i mjestima, spomenarom nekadašnjih Plave lagune i Riviere u mozaiku zapisa s nacionalne televizije, koje su selekcionirali u Pučkom otvorenom učilištu, a priredio Rose-art iz Kaštelira koji je ustupio i svoj arhivski materijal.

Podsjećanje na zlatne dane porečkog turizma
Film je nastao u suradnji POUP-a i kaštelirskog studija Rose-art

Sve je započelo crno-bijelom TV reportažom iz „našeg najvećeg turističkog naselja na Jadranu s oko 30 tisuća kreveta u hotelima i privatnim pansionima“ u nekadašnjoj Jugoslaviji, pretpostavljamo početkom 70-tih godina. Spominje se podatak od 50-ak tisuća turista dnevno u špici sezone, a zatim opširno prikazuje Sportsko - rekreativni centar Plave lagune s domaćinom, doajenom porečkog sporta Đanijem Šegonom. Nižu se zatim nostalgični prizori turističke fešte s krcatom porečkom rivom i nasmijanim licima, volom na ražnju, utrkom na magarcima, povlačenjem konopa, hodanja po namaštenom stupu iznad mora i drugim atrakcijama, pa sudjelovanje i pobjeda Porečana predvođenih Zdenkom Tomičićem i Martinom Jankom u polufinalu Jadranskih susreta u Opatiji 1978. te promotivni spot iz 80-ih s glavnom zvijezdom – pjevačicom Marinom Perazić.

Podsjećanje na zlatne dane porečkog turizma
Direktor TZ-a Nenad Velenik

Zanimljivo je bilo čuti razmišljanja i povući paralele s ljetnom sezonom nakon epidemije velikih boginja u bivšoj Jugoslaviji 1972, kad je postojala bojazan da će doći manji broj turista, te tadašnjim upozoravanjima na vječni problem nedostatka specijalizirane radne snage, ključne za kvalitetan razvoj turizma. Arhivske su se snimke izmjenjivale s prikazom današnjeg turističkog Poreča, brojnih sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja te posebnim naglaskom na njegov najvrjedniji kulturni spomenik - Eufrazijevu baziliku s njenim mozaicima, uvrštenu u UNESCO-v popis svjetske baštine.

Direktor TZ-a Nenad Velenik osvrnuo se na ovogodišnju odličnu turističku sezonu i zahvalio svima koji su tom uspjehu doprinijeli, počevši od vrijednih turističkih djelatnika.

Godinu ćemo završiti s više od 2,5 milijuna turističkih noćenja, što je blizu 80 posto od rekordne 2019. godine. U lipnju je sve to još bilo neizvjesno i ja sam u sklopu jednog intervjua izjavio da će Poreč, ukoliko Istra zadrži nisku incidenciju zaraze, imati toliko gostiju da se neće moći obraniti. Mnogi su me tada napali i mislili da sam u zabludi. S odmakom od tri mjeseca mogu reći da sam bio u pravu. Poreč je ove sezone izgledao kao u najboljim turističkim godinama, s gužvama u svako doba dana i noći, prepunim ulicama, trgovima, noćnim klubovima, restoranima i kafićima. Turizam ni ovog puta nije zakazao, kao ni volja ni želja svih involviranih u turističku ponudu da gostima pružimo nezaboravne trenutke u destinaciji, kazao je.

Podsjećanje na zlatne dane porečkog turizma
Domjenak nakon projekcije

- I zato hvala svima koji su učestvovali u kreiranju turističke ponude, vrijednim turističkim djelatnicima i ostalima koji servisiraju turizam. Bez vas ovako dobri rezultati ne bi bili mogući. Hvala lokalnoj samoupravi na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem koji nijedan trenutak nije dvojio u kojem smjeru treba voditi politiku masovnih okupljanja i manifestacija te time dati priliku turizmu i velikim brojkama. Hvala svim službama koje su doprinijele da gosti u Poreču mogu bez gužvi obavljati testiranja te se sigurni vratiti svojim domovima, poručio je Velenik, istaknuvši da je Svjetski dan turizma i prilika da se dokumentarnim filmom prisjetimo zlatnih vremena porečkog turizma.

Projekciji je prisustvovao manji broj gledatelja, među kojima i gradonačelnik Loris Peršurić, koji su svoj dolazak trebali najaviti poštujući epidemiološke mjere. No, kako smo doznali, svi zainteresirani će imati još prigoda pogledati ovaj zanimljivo dokument (turističkog) vremena.

Podsjećanje na zlatne dane porečkog turizma
Projekciji je prisustvovao manji broj gledatelja, među kojima i gradonačelnik Loris Peršurić,


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra