Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (07:03:08) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Porečki SDP o sufinanciranju kupnje udžbenika za sve srednjoškolce te uređenje dvorišta OŠ Poreč i SŠ Mate Balote

Iz Grada Poreča, 28.09.2021. (09:46)
Gradska palača u Poreču
Gradska palača u Poreču

Napisala: Kristina Flegar

Vijećnica Marina Zelenika Majić (SDP) je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča iznijela dva prijedloga, od kojih je prvi sufinanciranje kupnje udžbenika za sve srednjoškolce s prebivalištem u Poreču. Objasnila je da su učenici četvrtih razreda uključeni školskom reformom u „Škola za život“ morali kupiti nove udžbenike i za komplet izdvojiti više od tri tisuće kuna, što je velik udarac na obiteljske budžete. Upitala je, stoga, može li im Grad pomoći sa 60 posto cijene.

Pročelnica Kordić je podsjetila da Grad Poreč već godinama sufinancira kupnju udžbenika i drugog obrazovnog materijala za učenike osnovnih i srednjih škola. Precizirala je da Grad ne sufinancira knjige svima, već određenim kategorijama učenika, poštujući gradske odluke. Udžbenici za osnovce financiraju se iz državnog proračuna, ali Grad sufinancira radne bilježnice, atlase, opremu za tehnički odgoj i drugo, prema kriterijima koje određuju početkom svake školske godine. Polaznici nižih razreda, tako, mogu dobiti najviše 500 kuna, viših tisuću, a srednjoškolci 1.500. Spomenuti se iznosi isplaćuju nakon podnošenja zahtjeva s priloženim dokazima o nastalim troškovima. Srednjoškolcima iz obitelji koje primaju zajamčenu minimalnu novčanu naknadu, udžbenike također kupuje država, dok Grad sufinancira nabavu drugog obrazovnog materijala. Za druge učenike slabijeg imovinskog stanja Grad sufinancira i knjige i drugi obrazovni materijal.

- Ove godine smo te kriterije ublažili kako bi što veći broj obitelji ostvario pravo na sufinanciranje udžbenika i drugog obrazovnog materijala. Zahtjeve ćemo primati od 1. studenog, za tu je namjenu osigurano 125 tisuća kuna i očekujemo da ćemo ta sredstva u cijelosti realizirati, naglasila je Kordić.

Ista je vijećnica predložila i bolje uređenje školskih dvorišta OŠ Poreč i SŠ Mate Balote. U okolici osnovne škole nedostaje primjereno opremljeno dječje igralište s ljuljačkama, toboganom, vrtuljkom i penjalicama. Upravo takav sadržaj potaknuo bi osnovce da što više vremena provode na otvorenom, što je i preporuka županijskog Stožera civilne zaštite, upozorila je Zelenika Majić, dodajući da bi tako smanjili i upotrebu mobilnih uređaja. Srednjoj školi bi trebao dodatni vanjski prostor za sjedenje, smatra vijećnica, jer trenutno ima samo dvije klupe u jako lošem stanju. Sugerirala je i obnovu betonskog igrališta postavljanjem gumene podloge i koševa te kupnjom lopti za košarku i rukomet koje će učenici moći posuđivati u slobodnim trenucima.

Uređenje školskih dvorišta

Gradonačelnik Loris Peršurić je kazao da su prijedlozi dobri i da ih podržava te pozvao vijećnicu da im se pridruži na sastancima s predstavnicima škola kako bi zajedno utvrdili što je moguće ostvariti. Istaknuo je da je osnivač srednje škole Istarska županija i da Grad Poreč nije vlasnik zemljišta, već su to škole ili država, ali i da ga to nikad nije spriječilo u pomaganju i (su)financiranju raznih stvari, među kojima i uređenje okoliša, s čime će i nastaviti. Posljednjih je godina sve više djece upisano u obje porečke srednje škole, što ga iznimno raduje, a posebno činjenica da su popunjena sva mjesta u poljoprivrednoj školi, čemu je zasigurno doprinio projekt „Upiši poljoprivrednu - proizvodi hranu i brini se o okolišu“, koji financira Grad.

Peršurić je rekao i da je Balotino igralište asfaltirano i nabavljena je određena oprema, na tom je području u posljednje vrijeme kupljeno nekoliko klupa, a sredstvima Grada postavljena je i jedna posebna klupa ukrašena mozaikom, koju je izradila Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine Poreč. U tijeku su razgovori s novom ravnateljicom Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč Tatjanom Gulić Pisarević za uređenje tamošnjeg igrališta, a uređenje parka ostvareno je kroz financiranje projekata udruge Bio Istra, informirao je vijećnike, poručujući da će s takvim inicijativama nastaviti.Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra