Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (07:58:06) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Održan sastanak s predsjednikom Talijanske Unije

Iz Grada Poreča, 28.09.2021. (09:25)
Maurizio Tremul, Loris Peršurić i Ugo Musizza
Maurizio Tremul, Loris Peršurić i Ugo Musizza

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić i njegov zamjenik iz redova pripadnika talijanske nacionalnosti Ugo Musizza susreli su se jučer u gradskoj palači s predsjednikom Talijanske Unije Mauriziom Tremulom. Povod sastanku bio je dogovor o daljnjoj suradnji, s obzirom na to da je ovo bio prvi sastanak nakon održanih lokalnih izbora u svibnju.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima i tretmanu talijanske manjine u Poreču, školstvu i predškolskom obrazovanju, kulturi, dvojezičnosti i planiranim projektima. Dosadašnja je suradnja obostrano pohvaljena, uz želju da se nastavi i u budućnosti. Podsjetimo, nakon što je kroz suradnju s Talijanskom Unijom i Narodnim sveučilištem iz Trsta, u Varvarima izgrađen područni vrtić Talijanskog dječjeg vrtića „Paperino“, izgradnja još jednog područnog vrtića iste ustanove u Dračevcu financirana je EU sredstvima i realizirana je u 2020. godini, dok su u Velom Maju uređene jaslice na talijanskom jeziku.

Razgovaralo se i o implementaciji dvojezičnosti, s obzirom na to da je Grad Poreč statutarno dvojezičan te ima zaposlenog službenog prevoditelja, kao i o aktualnom popisu stanovništva. Dodatno, razgovaralo se i o mogućnostima uzajamnog pomaganja i buduće suradnje, posebno po pitanju podrške Talijanske Unije opremanju predškolskih i školskih ustanova te podršci ustanovama u kulturi na području Poreča. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
HAK Auto-klub Poreč