Po?etna
Ponedjeljak, 18.Listopada 2021 (06:50:05) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Stanissa: Porečki gradski voćnjaci po uzoru na London i Kopenhagen

Iz Grada Poreča, 22.09.2021. (09:22)
Velika zelena površina kod Osnovne škole Poreč možda postane voćnjak
Velika zelena površina kod Osnovne škole Poreč možda postane voćnjak

„Gradski voćnjaci“ naziv je inicijative koju je, po uzoru na svjetske metropole poput Londona i Kopenhagena, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća predložio IDS-ov vijećnik Eugen Stanissa. Ideja je vrlo jednostavna – zasaditi stabla jabuka, krušaka, trešnji, smokava i drugog voća te grmova bobičastog voća u urbanim prostorima, na zelenim površinama, parkovima i dječjim igralištima u gradu i prigradskim naseljima. Te su lokacije trenutno rezervirane isključivo za ukrasno bilje, što vijećnik želi promijeniti.

- Koristi su mnogobrojne. Osim što omogućuju besplatno ubiranje svježeg voća, gradski voćnjaci potiču građane na boravak u prirodi i zbližavaju ljude. Posebno su korisni za djecu koja dobivaju prigodu sama uzgajati voćke, učiti o ekološkom uzgoju i važnosti zdrave hrane. Osim toga, pružaju utočište i hranu gradskim pticama. Procjenjuje se da će do 2050. godine oko 6,3 milijarde ljudi živjeti u urbanim sredinama te je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da svaki stanovnik grada treba imati pristup zelenoj površini u krugu od 300 metara od svog mjesta stanovanja, kazao je Stanissa, primjećujući da djeca danas često ne znaju odakle hrana zapravo dolazi te im je, za razliku od prethodnih generacija, uskraćena radost penjanja po voćkama, berba i uživanja u slatkim plodovima, jer stablo trešnje ili marelice u gradu mogu vidjeti samo iza nečije ograde.

Velika zelena površina kod Osnovne škole Poreč možda postane voćnjak
Zelene površine trenutno su rezervirane isključivo za ukrasno bilje, što vijećnik Stanissa želi promijeniti.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat prihvatio je inicijativu te pozvao vijećnike i Mjesne odbore da se tijekom studenog uključe u nacionalnu kampanju „Zasadi drvo, ne budi panj!“, u kojoj Grad Poreč sudjeluje već treću godinu, a sredstva su osigurana u gradskom proračunu. Kao i prethodne dvije godine, u planu je dijeljenje sadnica stabala i začinskog bilja na velikom parkiralištu, a MO-i mogu zatražiti da to budu upravo voćke, što su u pojedinim slučajevima i dosad činili. (K. Flegar)Mobilna verzija članka

Oglasi

Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji