Po?etna
Ponedjeljak, 18.Listopada 2021 (07:18:52) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Želite prestati pušiti u 3 dana?

EU projekt GK Poreč: Stiže električni bibliobus te više od 100 radionica i događanja

Iz Grada Poreča, 21.09.2021. (14:39)

Preko stotinjak radionica, književnih večeri, aktivnosti za mlade, djecu s poteškoćama, korisnike Doma za starije i nemoćne, umirovljenike, invalide i korisnike Centra za inkluziju organizirat će se kroz naredne dvije godine u sklopu EU projekta Gradske knjižnice Poreč "Na istoj strani(ci)“, najavili su danas na predstavljanju projekta gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i ravnateljica Gradske knjižnice Irides Zović

U sklopu projekta Poreč će dobiti i svoju pokretnu knjižnicu – bibliokombi koji će putovati do svih okolnih porečkih mjesta.

Odobreno preko dva milijuna kuna

Proekt je odobren u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te su za njegovu realizaciju odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 2.132.819,87 kuna, s time da je 85 posto sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, te 15 posto osiguralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

– Cilj projekta je osnaživanje kulture čitanja u Poreču, osobito kod djece i mladih te osoba starijih od 54 godine i osoba s invaliditetom, a koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti. Sredstvima će se financirati aktivnosti pripreme i provedbe participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju, rekla je ravnateljica Zović i predstavila detalajn program, te posebno izdvojila nabavu električnog bibliokombija.

Bibliokombi će uz knjige, nuditi i kopiranje materijala

Bibliokombi je dio projekta „Do knjige u papučama“ koja podrazumijeva redovitu dostavu knjiga do korisnika kojima knjiga nije nadohvat ruke, a njegova vrijednost je 1.280.478 kn sa svom opremom koja uključuje police za knjige, ormariće, pult, prijenosno računalo, knjižnu građu, a osigurana su sredstva i za vozača/icu i knjižničara/ku. Kombi će obilaziti mjesne odbore koji nisu u samom Poreču, a knjiga će biti dostavljena i na kućne pragove starijih i slabo pokretnih korisnika.

– Knjižničar/ka bit će na raspolaganju starijem stanovništvu za informacijske usluge, ali i tehničke, kao što je kopiranje i sl., a bit će dostupne i usluge namijenjene djeci, od posudbe do građe do organizacije radionica. Bibliokombi će biti dostupan korisnicima u porečkim MO Varvari, Žbandaj, Baderna, Nova Vas, Červar i Fuškulin, a koje će obilaziti jednom u dva tjedna, izjavila je Zović.

Bibliokombi će obilaziti i štićenike Doma za starije jednom u dva tjedna. Izradit će se dvotjedni plan rada bibliokombija koji će korisnicima biti dostupan na stranicama Gradske knjižnice Poreč. 

Projekti za mlade: književni klubovi, filmovi, radionice javnog čitanja i predstave

Za mlade osmišljena aktivnost pod nazivom „Uzmi knjigu u svoje ruke“ koja će se ostvariti u suradnji sa srednjim školama Poreča. Kako se čitanje danas najčešće doživljava kao individualna aktivnost i često kao obveza čitanja lektirnih naslova, cilj je da se kroz 17 radionica tijekom dvije godine stvori zajednica mladih čitatelja u vidu čitateljskog kluba, koja bi se sastala jedanput mjesečno i raspravljala o unaprijed odabranoj temi. Prema mladima je usmjerena i aktivnost „Knjiga na platnu“ kroz koju će ih na čitanje poticati ekranizacijama poznatih književnih predložaka, u sklopu 12 filmskih večeri, te će se kroz aktivnost na zanimljiv način spojiti dvije umjetnosti, film i književnost.

Uključivanjem osoba s poteškoćama čitanja i disleksijom u projekt usluga će biti dostupna novim korisničkim skupinama. Aktivnost „Pas(I)Ja“ utjecat će na poboljšanje čitalačkih, komunikacijskih i govornih vještina, poticanje ljubavi prema čitanju te smanjenje straha, treme i nelagode zbog čitanja ili javnih nastupa. U knjižnici će biti organizirano 30 radionica tijekom dvogodišnjeg razdoblja s terapeutskim psima, a uz stručno vodstvo djeca će osnažiti svoje samopouzdanje.

Učenicima OŠ knjiga će se dodatno pokušati približiti kroz kazališnu predstavu „Hrvatska bajkovnica“ i to sveukupno 12 predstava, a sudjelovat će sve porečke osnovne škole. Prijevoz učenika bit će također osiguran sredstvima iz projekta.

Radionice čitanja i zavičajne baštine za starije osobe i osobe s invaliditetom

Za starije osobe projektom su predviđene radionice čitanja „Neispričane priče“ i književne večeri „Čita(j)mo o nama“ u suradnji za porečkim Klubom umirovljenika „Galija“ te Domom za starije i nemoćne Poreč. Organizirat će se 10 radionica čitanja te pet književnih susreta koji će stvoriti angažiranu publiku koja će sudjelovati u umjetničkim i kulturnim događanjima izvan knjižnice. Cilj je promicati kulturu čitanja, jačati čitalačke kompetencije i socijalnu integraciju.

Aktivnost „Pronađi me u priči!“ ima za cilj otvoriti vrata knjižnice osobama s invaliditetom. Projektom se potiče međusobno podržavanje i stvaranje novih ideja. U aktivnosti će biti uključeni korisnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici Poreč te Društva invalida Poreč, a kroz dva ciklusa po četiri radionice iz zavičajne baštine te tematske radionice, a cjelokupan program pridonijet će uključenosti, obuhvaćenosti i pripadnosti sudionika. (GP/ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno
Histris - najveći Istrijan na roštilju!