Po?etna
Četvrtak, 29.Srpnja 2021 (20:55:28) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Poreč  ti nas upotpunjuješ; smještaj; destinacije; otkrijte poreč; gastronomija
Valfresco

Ekolozi: Zahtijevamo pravo na vodu bez ambalaže!

Istra, 21.07.2021. (08:12)

Zelena Istra u suradnji sa Zelenom Akcijom u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike” poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi/špina na glavnim trgovima kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada.

Predstavnice Zelene Istre jučer su uz javnu špinu u Parku grada Graza u Puli, tzv. “Špinu prijateljstva'', održale konferenciju za medije na kojoj su govorile o važnosti javnih izvora pitke vode s ciljem smanjenja otpada od jednokratnih plastičnih boca, jer je i manjim prostornim intervencijama moguće je učiniti pitku vodu dostupnom na svim trgovima i tržnicama diljem Istre i Hrvatske.

-Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za flaširanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te u potpunosti besplatna, kažu Zeleni.

Navode kako je voda u boci tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja. Osim toga, premda u Hrvatskoj imamo relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije; od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta preko radne snage do same reciklaže. Treba naglasiti da se plastika može reciklirati samo ograničen broj puta, nakon čega dolazi do tzv. “downcyclinga” i kao reciklat završava u proizvodima manje kvalitete nakon čega se nastavlja raspadati na mikro i nano čestice te ostavlja negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

Jedinu korist od flaširane vode imaju tvrtke koje proizvode plastične boce i koncesionari koji zakupljuju izvore pitke vode te ju nakon flaširanja kupcima naplaćuju tisuću puta više. Ne smijemo im dopustiti da nastave uništavati okoliš i ljudsko zdravlje, a pritom na nama zarađivati. Rješenje je u sustavu ponovne uporabe i ponovnom punjenju pomoću proizvoda poput bočica za višekratnu upotrebu. Također, Planom gospodarenja otpadom imamo obvezu smanjenja ukupne količine otpada, a postavljanje česmi i posljedično smanjenje nastanka plastičnog otpada doprinijelo bi ispunjenju i tog cilja, rečeno je na pressici.

Uz sve češće toplinske valove, pa tako i najavu novih, postavljanjem javnih česmi će se građani lakše prilagoditi visokim temperaturama.

Zelena Istra upozorava gradske vlasti kako je pravo na vodu ljudsko pravo te ih poziva na izgradnju česmi/špina na svim gradskim trgovima i ostalim frekventnim javnim prostorima u Puli (parkovima, rekreacijskim zonama, autobusnom i željezničkom kolodvoru i sl.) kako bi se svima osiguralo pravo na besplatnu i pitku vodu bez štetne ambalaže.

Također predlaže Gradu Puli, ali i ostalim jedinicama lokalne uprave nekoliko smjernica kako bi se populariziralo korištenje javnih špina:

- da se postojeće špine prigodno označe (npr. info-pločom) te prilagode i poprave, ukoliko je potrebno
- da se napravi još javnih špina/česmi npr. na Korzu, na Trgu kralja Tomislava, kod Arene itd.
- da se u suradnji s Turističkom zajednicom te informacije uključe na njihovu internetsku stranicu i u promo brošure kako bi turisti bili informirani o lokacijama javnih špina, te da ured TZ ima mogućnost prodaje trajnih boca s logom Grada ili nekom sličnom porukom
- da se pokrene javna kampanja za građane kako bi se potaklo korištenje javnih česmi/špina i trajnih boca koja bi uključivala dijeljenje trajnih boca s porukom ili logom Grada te info materijale. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium