Po?etna
Četvrtak, 29.Srpnja 2021 (21:28:36) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Poreč  ti nas upotpunjuješ; smještaj; destinacije; otkrijte poreč; gastronomija
Valfresco

Potpisan Sporazum za očuvanje Paluda - jedinog ornitološkog rezervata u Istri

Istra, 20.07.2021. (09:36)

Jučer je potpisan Sporazum za močvarno područje Palud, prvi sporazum te vrste u Istri, u sklopu EU projekta CREW - Koordinirano upravljanje močvarnim područjima u prekograničnom dijelu Hrvatske i Italije kojeg prvodi Natura Histrica.

Posebni ornitološki rezervatu Palud, u blizini Rovinja, nalazi se u blizini morske obale i obuhvaća močvaru, bujnu vegetaciju i bočatu vodu na kojoj se okuplja 220 ptičjih vrsta. Tu se nalaze uređene staze i vidikovac na kojem se mogu promatrati ptice. Palud je proglašen rezervatom prije 20 godina jedini je ornitološki rezervat u Istarskoj županiji. Nakon identifikacije problema i prijetnji za vegetaciju i biosferu, izradio se plan koji obuhvaća 17 aktivnosti koje će se provoditi sljedećih pet godina koje će doprinijeti da Palud ostane „raznolikost u malom“.

Prema riječima ravnateljice JU Natura Histrica Silvije Buttignoni potpisivanjem Sporazuma došlo se na sam kraj projekta CREW, u kojem sudjeluje osam partnera iz Hrvatske i Italije.

- Cilj projekta nije samo zaštiti već po mogućnosti povećati postotak bioraznolikosti vlažnih staništa u Hrvatskoj i Italiji, kao i prekogranično praćenje područja budući da ptice ne prepoznaju granice, rekla je ravnateljica.

Jedan od potpisnika je Grad Rovinj, a gradonačelnik Marko Paliaga, tom je prigodom, rekao da se već više od desetljeća u suradnji s Naurom Histricom trude valorizirati i očuvati sve blagodati ovog izuzetno vrijednog područja.

- Naime, možda je javnosti manje poznato to da močvare zadržavaju oborinsku vodu i postupno je ispuštaju smanjujući štetu od poplave te poboljšavajući kvalitetu vode filtriranjem. Nažalost, na vlastitoj koži smo osjetili koliko štete obilne kiše mogu učiniti poljoprivredi i urbanim naseljima, rekao je rovinjski gradonačelnik.

Projekt se odvija u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska, a ukupna vrijednost mu je 1.836.947,50 EUR, od čega je 201.677,50 EUR namijenjeno za aktivnosti JU Natura Histrica.

Uz Istarsku županiju, JU Natura Histrica i Grad Rovinj, Sporazum su potpisali i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica Grada Rovinja, Turistička zajednica općine Bale, Turistička zajednica općine Kanfanar, Muzej Grada Rovinja, Lovačko društvo Rovinj, Udruga BIOM, te pojedinačni potpisnici Ernesto Tiani, Margerita Bodi, Olja Fazlović, Ingrid Hrga i Louie Thomas Taylor.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Histris - najveći Istrijan na roštilju!