Po?etna
Četvrtak, 29.Srpnja 2021 (19:52:38) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Poreč  ti nas upotpunjuješ; smještaj; destinacije; otkrijte poreč; gastronomija
Valfresco

Loron: Veliko stubište rimske vile otkriva nove detalje o najvećem arheološkom nalazištu Poreštine

Iz Grada Poreča, 19.07.2021. (15:13)

Predstavnici Zavičajnog muzeja Poreštine, ravnateljica Elena Uljančić, te kustosi Gaetano Benčić i Davor Munda, kao i Corinne Rousse iz Centra Camille Jullian iz francuske Provanse predstavili su danas gradonačelniku Poreča Lorisu Peršuriću, načelniku Općine Tar-Vabriga Niviju Stojniću te direktorici tamošnjeg TZ-a Sanji Žužić koji sufinanciraju istraživanja, nove detalje o maritimnoj vili na prostoru Loron – Santa Marina.

Želja je muzealaca da cijelo područje u budućnosti postane arheološki park, jer se, kako ističu, ne radi samo u ogromnoj vili s više od pola hektara zemlje, već o maritimnoj, koja obuhvaća veliku proizvodnju ali i rezidencijalnost, te je napravljena u jednom projektu.

Kako ističu stručnjaci, vila se nalazila uz samo more - zbog podizanja razine mora danas se nalazi i pod morem - a najnovije otkrivene velike stube vodile su s morske strane prema velikom dvorištu – peristilu.

–Rezidencijalni dio sastojao se od dva krila koja su sigurno bila oslikana freskama i ukrašena mozaicima, ističe se u priopćenju za medije.

Naime, Loron, jedno od najvažnijih arheoloških lokaliteta na Poreštini, udaljeno pet kilometara sjeverno od Červar Porta u blizini uvale Santa Marina, poznato po tome što se ondje od 1. do 5. stoljeća nalazilo najveće postrojenje za manufakturnu proizvodnju keramike na području Istre, pa i šire, arheološkim istraživanjima otkriva sve više detalja o značaju ovoga lokaliteta.

Kako je napomenula ravnateljica Uljančić, Muzej je na Loronu prisutan još od 1994. godine.

- Radi se o iznimnom lokalitetu svjetske vrijednosti, koji, uz druge lokalitete, predstavlja srž našega rada.

Cijeli kompleks izgrađen je oko 10. godine poslije Krista za rimskog senatora Sisenna Statilije Taurusa, čiji je otac bio jako blizak suradnik cara Augusta, a potom je prešao u vlasništvo Kalvije Krispinile, jedne od skandaloznih žena na Neronovu dvoru, koja je u doba cara Domicijana dospjela u carski fiscus. Istodobno je cijelo područje od Lorona do Vabrige i Tara tada bilo dijelom carskoga poljoprivrednog dobra, na kojem su se uzgajale masline i vinova loza, temelj proizvodnje ulja i vina koje se prevozilo u amforama s Poreštine. Tijekom gotovo 30 godina istraživanja na ovome lokalitetu pronađena je najsačuvanija peć za proizvodnju amfora na području Hrvatske, antička cisterna, na stotine tisuća fragmenata keramike, amfora i još mnogo drugih rimskih ostataka, istaknula je.

- Sve je važno što tražimo, ali nam je posebna želja otkriti freske i mozaike, jer će dati dodatnu ljepotu ovoj vili. Tu su bili i uredi, koji su bili potrebni kako bi se administrirao rad velikog imanja, a tu je postojala i tzv. pars fructuaria, velika uljara s dva ili tri torkulara i s velikim bazenom za skupljanje ulja. Vila je još bila opremljena velikom cisternom, kao i skladištem, a sve je funkcioniralo negdje do 4. stoljeća, kada je ciljano stavljeno van funkcije, pojasnio je Benčić.

Munda je napomenuo kako je vrijednost Lorona i u tome što se brojni studenti arheologije iz cijele Europe ovdje dolaze educirati.

– Na ovakvim se iskopanima istražuje, ali i uči. Područje Poreštine u rimsko doba bilo je puno bogatije nego što smo prvotno mislili. Zato nam istraživanja svake godine daju nadu da ćemo naučiti još više toga o našoj povijesti, rekao je Munda.

Načelnik Stojnić, kao i direktorica Žužić, pohvalili su suradnju koju imaju s arheolozima i Muzejom, te iznijeli dio potencijalnih planova za budućnost.

– Ovo je jedno od najvećih bogatstava naše općine, koje želimo povezati s budućim cestama i Muzejom maslinarstva koji će se nalaziti u Kaštelu u Taru, te da u turizmu povežemo našu povijest i sadašnjost, rekao je Stojnić.

- Prvo smo tijekom uređenja gradske rive otkrili stari, rimski brod Porečanku, koji je od tada „u obradi“ te će se po dovršetku vratiti u naš grad kako bi bila izložena javnosti. To je svakako najveće arheološko otkriće zadnjih tridesetak godina u našem gradu, ali veseli da na Loronu kontinuirano traju arheološka istraživanja, koja rado podržavamo, istaknuo je porečki gradonačelnik Peršurić. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina