Po?etna
Četvrtak, 29.Srpnja 2021 (21:24:29) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Poreč  ti nas upotpunjuješ; smještaj; destinacije; otkrijte poreč; gastronomija
Valfresco

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat uz devet izvedbi i jednu svjetsku premijeru

Kultura, 19.07.2021. (12:59)
Detalji iz predstave Revel, revel
Detalji iz predstave Revel, revel

Ovogodišnje, 22. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održat će se od 23. do 25. srpnja, a otvara ga srpska Bitef Dance Company izvedbom plesne predstave Prostor za Revoluciju.

U Svetvinčentu će se održati i svjetska premijera nove plesne predstave baletnog umjetnika Staše Zurovca, LULU. Domaću plesnu scenu predstavljaju Studio za suvremeni ples s predstavom Spektakl koreografkinje Irme Omerzo, predstava Skupa plesne umjetnice Petre Hrašćanec te predstava REVEL REVEL španjolske koreografkinje Roser López Espinosa u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

Ove godine Festival uključuje devet izvedbi koje se, kao i dosad, izvode u kaštelu Grimani, savičentinskom trgu te u Mediteranskom plesnom centru. Posjetitelji mogu doći bez potvrda i/ili COVID putovnica, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Prvi festivalski dan - petak, 23. srpnja u 23 sata u Kaštelu Grimani - uključuje izvedbu predstave Prostor za Revoluciju Bitef Dance Company. Riječ je o radu po konceptu i u koreografiji Isidore Stanišić, nastalog kao svojevrsni osvrt na obilježavanje stote obljetnice Oktobarske revolucije.

U petak, 23. srpnja održat će se još dvije izvedbe: predstava Lo Invisible španjolske plesne kompanije No bautizados te Spektakl koreografkinje Irme Omerzo. No bautizados vode plesačica i koreografkinja Katia Humenyuk te glumac i pantomimičar Rolando Salamé, a kroz ovaj projekt istražuje osjećaje kojima su obilježeni neki od presudnih trenutaka u ljudskom životu.

Predstava Spektakl preispituje naslijeđe najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla - Studija za suvremeni ples. Kroz tradiciju ansambla, autorica Irma Omerzo postavlja pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje.

U Svetvinčentu svjetsku će premijeru imati LULU - nova predstava Staše Zurovca. Riječ je o plesno-glazbenoj monodrami inspiriranoj dramskim komadima Franka Wedekinda Duh zemlje i Pandorina kutija. Spomenuti komad izvode brazilska plesna umjetnica Andressa Miyazato, te violinistički virtuoz i osnivač Balanescu Quarteta Alexander Balanescu. Premijerna izvedba LULU održat će se u subotu, 24. srpnja u 21.30 sat u kaštelu Grimani.

Njemački koreograf Moritz Ostruschnjak u Svetvinčentu će predstaviti rad Plesne upute (neće zauvijek biti ovako), a riječ je o plesnom solu u izvedbi plesača Daniela Conanta koji obiluje refleksivnim i ironičnim referencama. Predstava će biti izvedena u subotu, 24. srpnja u 22.30 sata na Trgu.

Domaću produkciju u subotu zastupa rad REVEL REVEL španjolske koreografkinje Roser López Espinosa u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Spomenuti komad izvodi pet žena koje predstavljaju pet različitih univerzuma koji dijele zajedničke nazivnike, poglavlja povijesti, puteve i spremnost da propitkuju vlastitu slobodu. Predstava je na rasporedu u subotu, 24. srpnja u 23 sata u kaštelu Grimani.

Festival zatvara nagrađivana plesna uspješnica Gran Bolero Jesúsa Rubia Gamoa u nedjelju, 25. srpnja u 22.30 sata u kaštelu Grimani. Riječ je o impozantnoj plesnoj koprodukciji dvaju najvećih španjolskih plesnih kuća - Madrilenian Teatros del Canal i Mercat de les Flors – koja nam predstavlja novu perspektivu na slavnu kompoziciju Mauricea Ravela.

Posljednji festivalski dan uključuje još dvije izvedbe: predstavu Druga strana: noć maštanja američke koreografkinje Sare Shelton Mann te predstava Skupa nagrađivanje plesne umjetnice Petre Hrašćanec.

Prva predstava nadahnuta je dvadesetogodišnjom suradnjom koreografkinje Shelton Mann I izvođačice Abby Crain, a bit će izvedena na Trgu u 22 sata.

Za predstavu Skupa Petra Hrašćanec je osvojila nagradu za najbolju koreografiju strukovnih udruga UPUH i UPU Puls u 2020. godini. Predstava će biti izvedena u Mediteranskom plesnom centru u 21 sat.

Detaljnije informacije o festivalu i ulaznicama nalaze se na službenim web stranicama. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium