Po?etna
Četvrtak, 29.Srpnja 2021 (20:35:15) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Poreč  ti nas upotpunjuješ; smještaj; destinacije; otkrijte poreč; gastronomija
Valfresco

Predstavljen projekt za popularizaciju znanosti: Znanstveni vrt u centru Pule do proljeća 2022. godine

Istra, 19.07.2021. (12:09)

Uređenje „Znanstvenog vrta“ u centru Pule te dodatno opremanje Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli u sklopu provedbe projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni stem – STEM predstavljene su danas na konferenciji za novinare, održanoj u Zajednici tehničke kulture, u Puli.

Projekt će se provoditi sljedeće dvije godine, a cilj je popularizacija STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) kroz osnaživanje STEM udruga Istarske županije te njihovim povezivanjem sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom.

Aktivnosti projekta su usmjerene i na popularizaciju STEM-a kod djece i mladih, pa je u tu svrhu osmišljeno niz različitih radionica o pojedinim STEM područjima - o moru, matematici, meteorologiji, robotici, tehnici ili, pak, kemijskim i biološkim procesima.

Najavljeno otvaranje Znanstvenog vrta

Glavni tajnik Zajednice tehničke kulture u Puli Anton Pletikos otvaranje „Znanstvenog vrta“ najavio je već u proljeće 2022. godine. Znanstveni vrt bit će svojevrsna interaktivna izložba koja će se protezati na 700m2, a bit će sastavljena od 20 interaktivnih eksponata. Eksponati će prikazivati različite prirodne procese iz područja fizike, kemije, biologije, tehničkih i svih drugih STEM područja, kao i obnovljivih izvora energije, a jedna od postavki bit će i teleskop te, uz sve to na krov će se postaviti i meteo stanica čije će korištenje biti na uporabu za edukativne aktivnosti. Osim toga, kako bi vrtu mogle pristupiti i osobe s invaliditetom, bit će postavljena i pristupna rampa.

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti najavio je mogućnost dodatnog ulaganja u Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, koji je uspostavljen i opremljen od strane IDE i Zajednice tehničke kulture Pula, u svibnju 2015. godine te dodatno tijekom 2017. godine, kada je osim laboratorija za fiziku opremljen i laboratorij za provedbu mentorskih programa iz kemije za učenike istarskih osnovnih i srednjih škola.

- Do sada je u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije praktičnu nastavu iz predmeta fizike i kemije odradilo više od 5.500 učenika u više od 900 radnih sati iz različitih škola s područja Istarske županije, izjavio je Sabatti.

Pokretanje niza programa i radionica za mlade

U Zajednici tehničke kulture u Puli opremit će se i prostor zvan "FabLab“ kako bi djeca i mladi naučili primjenjivati razne moderne strojeve, a putem kojih će se poticati i recikliranje i ponovna uporaba plastike i drugih predmeta. Strojevi, oprema i alatima bit će na raspolaganju školama i široj zajednici, a, provest će se niz događaja u prostorima partnerskih organizacija, ali i diljem Istre.

U sklopu projekta partneri su osmislili model pristupa djeci predškolske dobi kroz interaktivne predstave „Mali znanstvenici“. Uz navedeno, provodit će se niz aktivnosti s ciljem poticanja interesa za robotiku, matematiku, prirodne znanosti s naglaskom na more i priobalje te niz raznih događaja za širu javnost, kao što su primjerice „Znanstveni doručak u Znanstvenom vrtu“, Festival znanosti, Natura 2000 te aktivnosti spajanja poslovnog sektora sa STEM udrugama. Također, prvi put će se pokrenuti i Ljetni STEM kamp za djecu i mlade u Puli.

U projektu sudjeluju Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula, Istarska razvojna agencija - IDA, Matematičko društvo „Istra“, Društvo za robotiku Istra, Morski obrazovni centar, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Fakultet prirodnih znanosti i Grad Pula.

Ukupna vrijednost projekta je 2.462.021,59 kuna, od čega je 2.092.718,35 kuna sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina