Po?etna
Petak, 28.Siječnja 2022 (23:11:31) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar: Na pragu smo šestog masovnog istrebljenja na Zemlji

Tehnologija/znanost, 19.07.2021. (10:26)
Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar u RTL Danas. (Foto: Screenshot)
Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar u RTL Danas. (Foto: Screenshot)

U studiju RTL-a jučer je gostovala ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar i analizirala trenutne poplave koje su pogodile Njemačku, Nizozemsku i Belgiju.

Glavna tema kojoj je Drvar posvetila je jesu li se posljedice mogle spriječiti i koliko su na poplave utjecale klimatske promjene?

– Ovakve stvari generalno rečeno imaju veze s klimatskim promjenama. Međutim za svaku pojedinačnu stvar, vremenski događaj mora se napraviti određena analiza kako bi se vidjelo da to ima veze s klimatskim promjenama te se studije rade kad sve prođe, kada se procijeni šteta. Ali sigurno da ekstremni vremenski događaji jesu glavna posljedica klimatskih promjena. Čak ne bih rekla posljedica, već pojavnost s obzirom na to da posljednica zvuči da će to biti u dalekoj budućnost a ovo je nešto što se već događa, izjavila je Drvar za RTL.

Na pitanje jesu li se poplave mogli predvidjeti kako bi se izbjegnule tragične posljedice, Drvar je izjavila da prognoze postaju sve bolje i da se upozorenja izdaju na vrijeme, no da je ovakve situacije teško predvidjeti. Više nego predviđanja, Drvar je izjavila kako se moramo usredotočiti na "prilagodbu na klimatske promjene" jer će ovakvih stvari biti sve više i češće.

– Priroda na vrlo slikovit način govori da smo pretjerali, da smo je počeli uništavati više nego što to ona sama može podnijeti. Postoji dan u godini kada po nekakvim proračunima iskoristimo ono što nam je priroda dala i počinjemo živjeti na kredit i vidimo kako to izgleda, ove godine taj je dan procijenjen na 29. srpnja, a tek smo ušli u drugu polovicu godine, istaknula je.

Na pitanje novinara o stavu jednog dijela znanstvene zajednice kako klimatske promjene nisu veliki faktor ovih prirodnih katastrofa, Drvar se složila kako je to zasigurno jednim djelom posljedica zemljinih tisućljetnih ciklusa, ali da su se ona događala u rasponima od nekoliko stotina tisuća godina, no da ovakvih ekstrema nije bilo te je to posljedica našeg djelovanja u posljednjih 100 godina.

– Ono što sada znamo je da to događalo u prošlosti ali imali smo pet masivnih istrebljenja u prethodnih X stoljeća, tisuća i milenija i sada gledamo da dolazi i šesti, a dokaz toga je da nam se događa nešto što do sada nismo imali, zaključila je Drvar za RTL. (RTL/ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč