Po?etna
Četvrtak, 29.Srpnja 2021 (21:42:01) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Poreč  ti nas upotpunjuješ; smještaj; destinacije; otkrijte poreč; gastronomija
Valfresco

Novi život Eufrazijeve ulice

Iz Grada Poreča, 19.07.2021. (08:56)

Eufrazijeva ulica u srcu starogradske jezgre Poreča proživljava svojevrsnu renesansu – gastronomsku, gospodarsku, arhitektonsku, investicijsku. Tu su svoje su mjesto pronašli wine i gastro barovi, umjetničke galerije, restorani, dućani s delikatesama, kao i budući butik hoteli te nagrađivani objekti.

Nije Eufrazijeva jedina ulica koja okuplja drugačiju i novu ponudu. Prisutna je ona i u drugim dijelovima grada – od Decumanusa do Marafora i Ribarskog trga, ali predstavlja svojevrsni novi smjer kojem se ponuda u Poreču mijenja i prilagođava novim standardima.

Uz raznolikost ponude, dolazi i kontinuirano ulaganje u krovišta i fasade zgrada, koje svojim šarenim bojama starome gradu daju dodatni šarm. No, uređenje zgrade u starome gradu vrlo je zahtjevan posao, koji podrazumijeva puno više potrebne dokumentacije, konzultacije s konzervatorima i veće troškove. Da posao oko uređenja starogradske jezgre nije ni blizu gotov, ali se pozitivni pomaci vide, komentirao je je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

- Stvarno treba pohvaliti brojne privatne investicije koje se proteklih godina događaju u našoj starogradskoj jezgri. Samo u Eufrazijevoj ulici u protekle dvije godine uređeno je u potpunosti pet zgrada, a u najavi ih je još nekoliko, među njima i butik hotel. Pratimo to i kroz Program zaštite i obnove kulturnih dobara, kojim Grad i TZ sufinanciraju bespovratnim sredstvima obnovu i uređenje zgrada na području kulturno – povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča. Interes je na početku najveći bio za obnove krovišta, dok vlasnici sada sve više zgrada prijavljuju za obnovu fasada – onoga što je svakome prolazniku vidljivo., komentirao je Peršurić napomenuvši kako ga posebno veseli da u ponudi ima sve više istarskih proizvoda. – Bilo da se radi o vinu ili gastro-suvenirima kao istarskim proizvodima, trend u ponudi je očit i to svakako podržavamo. Poduzetnicima i obrtnicima nikad nije lako, ali u granicama svojih mogućnosti želimo ih maksimalno podržati, posebno one koji se trude raditi što duže tijekom godine.

Dodao je kako je u tijeku izrada nove turističke i informativne signalizacije, koja će biti postavljena po punktovima u starogradskoj jezgri, sukladno izglasanom elaboratu urbane opreme koji je usklađen sa zahtjevima konzervatora. Osim toga, nakon dovršenih arheoloških istraživanja i obavljenih svih predradnji, velika je želja nakon uređenja gradske rive, krenuti u izradu dokumentacije za uređenje Trga Marafor, na kojem se upravo dovršava izgradnja heritage hotela, stoji u priopćenju iz gradske uprave. (Grad Poreč)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Histris - najveći Istrijan na roštilju!