Po?etna
Ponedjeljak, 24.Siječnja 2022 (20:31:17) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Slovenija mijenja režim ulaska u zemlju i tranzita; U Njemačkoj hit "last minute" putovanja za Hrvatsku

EU, 14.07.2021. (11:06)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Slovenija od četvrtka uvodi postroženi granični režim – svi koji se vraćaju u tu zemlju ili su u tranzitu, morat će dokazati svoj COVID status.

Naime, svi koji ulaze ili prolaze kroz Sloveniju od četvrtka na granici moraju imati jedan od sljedećih dokumenata: negativan brzi test na koronavirus koji ne smije biti stariji 48 sati od uzimanja brisa; negativan PCR test koji ne smije biti stariji 72 sata od uzimanja brisa, dokaz o pozitivnom rezultatu PCR testa stariji od deset dana, ali ne stariji od šest mjeseci; dokaz o cijepljenju protiv covida-19 kojim se utvrđuje da je osoba primila drugu dozu Pfizera prije najmanje sedam dana ili je primila cjepivo Moderna, Sputnik, Sinovac ili Sinopharm prije najmanje 14 dana ili je od primanja prve doze AstraZenece prošao najmanje 21 dan ili 14 dana od primanja prve doze cjepiva Johnson & Johnson.

Osobi koja dolazi u Sloveniju ili je u tranzitu bez ijednog od tih dokaza bit će određena karantena u trajanju od deset dana, koja se može prekinuti peti dan nakon negativnog PCR testa. Osobe koje su preboljele koronavirus unutar osam mjeseci i primile prvu dozu cjepiva te imaju dokaze o preboljenu ili cijepljenju neće morati u karantenu, dok se niti jedno od pravila ne odnosi na djecu mlađu od 15 godina.

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Slovenije promijenila je odluku te je utvrdila da se postrožena pravila ne primjenjuju za tranzit i za međunarodni transport. 

Odluka se primjenjuje od 14. srpnja do 15. kolovoza.

Njemački turoperateri: Ove godine imamo 'last-minute ljeto'

Njemačko udruženje putničkih agencija i turoperatora DRV objavilo je kako je, prema najnovijem istraživanju o prodaji, booking u lipnju bio dvostruko veći nego u istom razdoblju lani, prenosi Hrvatska udruga turizma.

– Na tržištu vlada velika potražnja za last-minute putovanjima, a negativan efekt zbog širenja delta varijante koronavirusa nije se osjetio na brojkama i potražnji, osim kada su u pitanju putovanja u Portugal. Na tržištu se osjeti i znatan rast rezervacija za zimu, a grupa turoperatera DER Touristik javlja kako ljudi imaju veliku želju za putovanjima i nadoknađivanjem propuštenog za vrijeme pandemijske 2020. godine.

Trenutne su brojke, kažu u Der Touristiku, za trećinu bolje od očekivanja, a ljeto 2021. ostat će poznato kao 'last minute ljeto' jer većina rezervacija stiže samo osam tjedana prije odlaska na putovanje, dok bi u normalnim okolnostima ta putovanja bila rezervirana još prošle zime. 75 posto svih rezervacija odlazi na Mediteran, a najtraženije destinacije su Hrvatska, Italija, grčki otoci, Turska i Španjolska. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Histris - najveći Istrijan na roštilju!