Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (00:28:26) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Otvoreni Dani hrvatskog pršuta u Poreču: Drniški pršut ponovno šampion

Zabava, 18.06.2021. (15:51)
Foto: Zoran Ćevid s pobjedničkim pršutom (Danilo Dragosavac)
Foto: Zoran Ćevid s pobjedničkim pršutom (Danilo Dragosavac)

Pršut Drniških delicija Maran novi je šampion Dana hrvatskog pršuta. Njihovo sedmo izdanje održava se dva dana u Poreču. Zoran Ćevid, vlasnik drniške tvrtke već je drugi put pobjednik ove manifestacije. Šampionska nagrada pripala mu je prije dvije godine u Zagrebu.

– Trud, radi i ljubav prema poslu, ali i iskustvo i znanje potrebni su za šampionske pršute. Veseli me što se još jednom potvrdio potencijal i kvaliteta drniškog pršuta koji je jedan od najjačih dalmatinskih brednova, istaknuo je ovogodišnji pobjednik.

S ciljem podizanja razine kvalitete, povećanja kapaciteta i mogućnosit boljeg i kvalitetnijeg plasmana proizvoda, u pršutarstvu se posljednjih godina intenzivno investira. Proizvodnja pršuta raste iz godine u godinu, ali još uvijek ne pokriva polovicu potrošnje Hrvatske, poručio je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

– Zbog loše prošlogodišnje sezone potrošnja pršuta pala je tridesetak posto. Ove dane organiziramo u turističkim središtima Hrvatske da pokažemo koliko je bitna sinergija turizma i domaće proizvodnje“, istaknuo je Markotić.

S njim se složio i Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Istaknuo je važnost malih ekonomija koje su tipične za pršutarstvo te naglasio nužnost njihovog udruživanja kako bi postigli još veći uspjeh.

– Kada govorimo o proizvodima od buta i plećke u koje spadaju i pršuti proizvodnja je pala za desetak posto u odnosu na 2019. S druge strane imali smo smanjenje vanjskotrgovinskog deficita i tridesetpostotno povećanje izvoza. Takav izvozni rezultat posljedica je pandemije, izostanka turističke potrošnje i blokade HORECA kanala, zbog čega su proizvođači našli alternativne prodajne i izvozne kanale, posebice putem trgovačkih lanaca, zaključio je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK.

Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu istaknuo kako su resornom ministarstvu svjesni da proizvođači pršuta imaju problema s domaćom sirovinom.

– Upravo zbog toga nizom mjera nastojimo poticati domaću svinjogojsku proizvodnju. U ovom trenutku u obradi smo natječaja u okviru Mjere 4.1.1 iz Programa ruralnog razvoja gdje smo osigurali 300 milijuna kuna za izgradnju repro centara. Očekujemo da ćemo populaciju krmača povećati između 15 tisuća i 20 tisuća što znači na godišnjoj razini 300 tisuća utovljenih svinja iz domaće proizvodnje“, istaknuo je Barać.

Tulio Demetlika, zamjenik župana Istarske županije i Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča govorili su o važnosti istarskog pršuta u eno-gastro ponudi te izrazili zadovoljstvo što se ovog vikenda u Poreču odvijaju dvije vrhunske manifestacije.

Uz Dane hrvatskog pršuta, u uvali Peškera održava se 27. Vinistra. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč