Po?etna
Ponedjeljak, 21.Lipnja 2021 (12:42:39) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Špina zapošljava
Opel MOVANO

U tijeku su arheološka istraživanja u podmorju porečke Peškere

Iz Grada Poreča, 10.06.2021. (14:40)

Zavičajni muzej Poreštine u suradnji s Arheološkim muzejom Istre te Centrom Camille Jullian iz Francuske koji kao laboratorij povijesti i arheologije provodi arheološka i antička istraživanja diljem Sredozemlja i Sjeverne Afrike, ovih dana provodi arheološka istraživanja u podmorju porečke Peškere.

Iz Grada ističu kako je ovo nastavak međunarodne suradnje koja traje već dvadesetak godina. Nakon ranije provođenih istraživanja na Porto Bussoli i Loronu, podvodna arheološka istraživanja u samom gradu po prvi su se put provela 2019. godine, te je sad uslijedio njihov nastavak.

Arheolozima je trenutno glavni cilj otkriti kako je funkcionirala porečka gradska luka kroz antičko i srednjovjekovno doba. Nakon sondiranja terena započet će skeniranje, kojim će se dobiti oblik porporele pod vodom. Također, želi se otkriti i je li ispred gradskih vrata bio mol te o kakvim se točno rimskim strukturama radi u podmorju Peškere - je li riječ o cesti ili nekakvoj arhitekturi, koja je već sada primjetna tijekom oseke.

Istraživanja su danas obišli i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te direktor TU Poreč Nenad Velenik, čije institucije financijski podupiru istraživanja. Francusku ekipu predvodi Marie Brigitte Carre, a obilasku su se pridružili i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić te kustos Gaetano Benčić, dok je podvodna arheologinja Ida Koncani Uhač.

- Znanje Arheološkog muzeja Istre te velika tradicija, iskustvo i tehnologija Centra Camille Jullian jako pomažu da se arheološka istraživanja odrade na jednoj najvišoj razini, na čemu smo posebno zahvalni, zaključila je Uljančić.Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji