Po?etna
Ponedjeljak, 21.Lipnja 2021 (11:17:22) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Špina zapošljava
Opel MOVANO

Ustavni sud odbio žalbu SDP-ovog kandidata za istarskog župana

Istra, 10.06.2021. (09:44)
Foto: screenshot
Foto: screenshot

Ustavni sud je jučer odbio žalbu SDP-ovog kandidata za istarskog župana Danijela Ferića čime je odbacio njegov zahtjev za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora koje je od IDS-ova Borisa Miletića izgubio za samo 40 glasova.

– Ustavni sud je potvrdio odluku Državnog izbornog povjerenstva, obrazloženja DIP-a i Ustavnog suda su detaljna, vrlo su jasna i obje njihove odluke nedvojbeno potvrđuju volju istarskih birača, izjavio je za HRT novoizabrani istarski župan Boris Miletić.

SDP-ov kandidat za istarskoga župana Danijel Ferić najavio je kako će proučiti odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom se odbija njegova žalba na rješenje DIP-a, kao i rješenje Ustavnog suda kojim se odbija zahtjev za provedbom nadzora zakonitosti izbora za župana, nakon čega će se obratiti javnosti.

- Ustavni sud napominje da o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, ukoliko od zakonom legitimiranog predlagatelja u zakonom propisanom roku zaprimi prijedlog koji bi sadržavao konkretne činjenice odnosno udovoljavao kriterijima za provođenje tog postupka, istaknuo je Ferić.

U postupku je Ustavni sud ocijenio da osporenim rješenjem DIP-a nije povrijeđeno izborno pravo žalitelja te utvrdio da je njegova žalba neosnovana pa je stoga istu odbio, navode u priopćenju.

Ustavni sud je utvrdio i da Ferić u svom prijedlogu za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću drugog izbornog kruga za župana nije naveo jasne argumente ni konkretne činjenice kojima potkrepljuje svoju pravnu argumentaciju i obrazlaže razloge za provođenje nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora u ovom slučaju.

DIP je na subotnjoj sjednici potvrdio da je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika Tulio Demetlika te da se izbori za župana neće ponavljati.

Ferić je ocijenio ranije da je "rješenje DIP-a pokazalo da su izbori za župana u Istri kontaminirani" te da su nepravilnosti uočene na biračkim mjestima gdje IDS obnaša vlast, prenosi HRT.

- Izbori su završili, mi smo se suočili sa svojim rezultatima i nastavljamo rasti na lekcijama koje smo naučili. Preporučam SDP-u da učini isto. IDS je pobjednik izbora u Istarskoj županiji i vrijeme je da se okrenemo životnim pitanja, ističe Miletić. (ls)



Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6