Po?etna
Ponedjeljak, 21.Lipnja 2021 (11:15:14) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Špina zapošljava
Opel MOVANO

Flego: Digitalnu potvrdu primjenjivati isključivo u svrhu prelaska granica

EU, 09.06.2021. (14:25)
Flego: Digitalna potvrda ne smije ograničavati naš svakodnevni život
Flego: Digitalna potvrda ne smije ograničavati naš svakodnevni život
BRUXELLES – „Digitalnu potvrdu EU-a za COVID-19 od 1. srpnja prihvaćat će sve države članice. Covid potvrda nije Covid putovnica i to mora biti svima jasno. Putovnica asocira na dokument bez kojeg se ne može putovati, a Digitalna potvrda EU-a za COVID-19 olakšava i ubrzava prelazak granica. Nije obavezna i nikoga ne diskriminira te nije preduvjet za slobodno kretanje“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.

Zastupnici su na prvoj plenarnoj sjednici nakon 15 mjeseci u Strasbourgu, s 546 glasa jučer usvojili Uredbu o Digitalnoj potvrdi EU-a za COVID-19, čime su dogovorili zajednički sustav za prepoznavanje certifikata širom EU-a, u svrhu uspostavljanja slobodnog i sigurnog kretanja. Iako su u RH potvrde uvedene već 1. lipnja, na razini cijele Europske unije vrijedit će od 1. srpnja.

- Uspjeli smo osigurati i 100 milijuna eura EU novca za besplatno testiranje, kako bi posjedovanje digitalne potvrde bilo omogućeno svim građanima u jednakoj mjeri. To sam tražio na zadnjoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu, jer cijepljenje nije obavezno, niti svi građani imaju priliku istovremeno se cijepiti.

- Ova digitalna potvrda važna je za milijune Europljana koji svakodnevno prelaze granice radi posla, kao i za milijune obitelji koje ovoga ljeta žele putovati. Digitalna potvrda znači koliko-toliko vraćanje normalnijem životu. Osigurali smo i da države članice ne mogu nametati dodatna nacionalna ograničenja putovanja poput karantene, samoizolacije ili testiranja, osim kada je to nužno radi zaštite javnog zdravlja.

- Digitalna potvrda mora se primjenjivati isključivo u svrhu prelaska granica. Protivim se njenom korištenju za bilo što drugo, poput odlaska na koncerte ili u restorane. Apeliram na Vladu RH da Digitalnu potvrdu EU-a za COVID-19 ne iskorištava u te svrhe! Ona ne smije ograničavati praćenje bilo kakvih sadržaja ili odlaske na javna događanja, ne smije ograničavati naš svakodnevni život. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji