Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (01:11:30) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Valamar grupa smanjuje kapital na petinu

Gospodarstvo, 20.01.2006.
(Izvor:Glas Istre/dp)Link
Darko Ostoja i Georg Eltz »junaci« hrvatske privatizacije, koji su jeftinim otkupom dionica od stradalnika Domovinskog rata ostvarili pravo bogatstvo, sada pokreću sasvim neobičan potez. Njihova tvrtka Valamar grupa objavila je u srijedu, 18. siječnja, u Narodnim novinama nakanu smanjenja temeljnog kapitala na petinu, sa 168,87 milijuna na 33,77 milijuna kuna. Odnosno, na taj bi se način nominalna vrijednost dionice smanjila sa sadašnjih 50 na deset kuna. U toj nakani ništa novo. No neobično je da se cijeli iznos kapitala koji je smanjen prenosi u rezerve kompanije, a ne za isplatu dioničara ili vjerovnika, kao što to inače biva kod ovakvih slučajeva.

Goran Pivarski, glasnogovornik Premise, tvrtke koja se bavi odnosom s javnošću za Valamar, jučer je izjavio za naš list da je prema strateškom planu kompanije planirano kasnije povećanje temeljnog kapitala uzimanjem dodatnih sredstava potrebnih za investiranje i razvoj grupe.

Iako se kapital smanjuje sa 168,87 milijuna na 33,77 milijuna kuna, tvrtka ima još 253,11 milijuna kuna rezervi. Ubuduće će rezerve iznositi 388,21 milijun. Odnosno, ukupan će kapital i rezerve iznositi koliko i sada, 429,66 milijuna kuna. Zanimljiv je podatak da je tvrtka u devet mjeseci 2005. na prihod od 7,89 milijuna ostvarila neto dobit od 7,68 milijuna kuna.

Tržište kapitala uopće nije reagiralo na objavu informacije o smanjenju kapitala na petinu. Vrijednosnicom se i dalje trguje po cijeni od oko sto kuna. No dramatičan je pad zabilježen prošlog tjedna. Nakon što se protekla dva i pol mjeseca dionicom Valamara trgovalo po 110 kuna, prošlog se tjedna strmoglavila na 92 kune, a potom se vratila na 101 kunu.

Inače, do prije mjesec dana tvrtka Valamar grupa zvala se Valamar holding.

Nastala je u ožujku 2005. podjelom prvotnog SN holdinga na Valamar holding i »smanjeni« SN holding. S tim da je SN holding »specijaliziran za projekte višeg stupnja rizika«, dok se Valamar bavi upravljanjem turističkim portfeljem koji čini oko 45 hotela koji posluju u sklopu društava Riviera holding, Rabac, Zlatni otok Krk i Dubrovnik-Babin kuk.

Valamarom upravlja pet tvrtki koje zajednički djeluju i koje raspolažu s ukupno 65,51 posto ukupnoga broja glasova. To su: Enitor, Scapus i Kvadro Hotel and Resort s Cipra, Ballux (osnivač je Darko Ostoja) i austrijski Epic. Potonja je tvrtka u suvlasništvu Georga Eltza i najveći je pojedinačni dioničar SN i Valamar holdinga, koji je pak najveći dioničar Dom holdinga.

Kako su Ostoja i Eltz izvukli novac iz Brodospasa

Očito su Ostoja i Eltz odlučili ponoviti nešto slično onome što su učinili sa splitskim Brodospasom. U veljači 2004. su na skupštini toga društva izglasali odluku o smanjenju temeljnog kapitala za 158 milijuna kuna tako što su nominalu dionice smanjili sa sto maraka na deset kuna. No za razliku od Valamara, kada kapital prebacuju u rezerve, u Brodospasu su razliku od 380 kuna po dionici isplatili dioničarima: 71 milijun pripao je Dom holdingu, 37 milijuna SN holdingu, a 50 milijuna kuna ostalim dioničarima.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom