Po?etna
Nedjelja, 16.Svibnja 2021 (20:48:19) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLS dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Poreč: Na tavanu u starom gradu nađen filmski plakat iz vremena Prvog svjetskog rata

Kultura, 03.05.2021. (14:33)
Gornji dio plakata
Gornji dio plakata

Plakat za film, po svemu sudeći star više od stotinu godina, nađen je nedavno pri obnovi tavana jedne kuće u starogradskoj jezgri Poreča. Fotografiju plakata nam je ustupio čitatelj. Kako doznajemo od našeg sugrađanina i povjesničara Bojana Horvata, radi se o talijanskom propagandnom filmu vezanom uz događaje u Prvom svjetskom ratu. Takvi su se filmovi prikazivali u tadašnjem porečkom kinu (Cinematografo Parentino).

-Na plakatu se spominje bitka na Mazurskim jezerima, vjerojatno je to bila druga bitka u zimi 1915. godine, dok u najavi za sljedeću projekciju čitamo o bitkama na talijanskom frontu oko Gorizije. Rekao bih da se radi o kraju 1915. ili početku 1916. godine, dok je rat za Austriju još išao u koliko-toliko povoljnom smjeru, rekao nam je Horvat.

Plakat će, kako doznajemo, otkupiti Zavičajni muzej Poreštine, gdje smo od kustosice Elene Poropat Pustijanac doznali puno zanimljivosti o počecima porečkog kinematografa. Njen tekst objavljujemo kao zaseban članak, koji možete pročitati ovdje. (dp)

Gornji dio plakata
Donji dio plakata


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno