Po?etna
Nedjelja, 16.Svibnja 2021 (20:24:15) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLS dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Akcija Bioistre Poreč: Gradsko zemljište na Grbinovici poprima obličje eko-oaze

Istra, 03.05.2021. (11:34)
S jučerašnje radno-edukativne akcije na Grbinovici kod Poreča
S jučerašnje radno-edukativne akcije na Grbinovici kod Poreča

Tridesetak ljudi odazvalo se jučer na radno-edukativno druženje Bioistre Poreč na poljoprivrednom zemljištu na Grbinovici, koje je zahvaljujući radu poletne grupe počelo poprimati obrise edukacijske eko–oaze. Veselu skupinu činili su članovi i volonteri udruge, ali i drugi građani te sedmero djece.

- Nastavili smo s čišćenjem terena, minimalno zadirući u prirodno okruženje koje želimo zaštititi i oplemeniti. Alatima smo neškodljivo uklanjali bršljan i opasno granje, a zatim smo formirali šumsku učionicu i ekološku radionicu na otvorenom te održali niz predavanja i radionica. Osim što su na terenu vidljivi rezultati rada, stvorena je vrlo inspirativna i energična atmosfera uz koju očekujemo da će naša eko–oaza zaživjeti u što kraćem roku. Nadamo se i skorom rješavanju ograde i priključka za vodu, kazala je Vlasta Radoičić, predsjednica udruge BIO ISTRA i voditeljica ovog projekta.

Od stručnih se predavača čulo kako planirati eko-proizvodnju i kako pripremiti kompostnu hrpu (mr. sc. V. Radoičić), zašto je dobra priprema tla temelj eko-vrta i kako uspostaviti plodored (Mirela Marković, dipl. ing.) te zašto je upravo ružmarin odabran za formiranje žive zelene ograde eko–oaze, kao i za sadnju u sklopu projekta “Ekosfera Poreč“ (Maja Vižintin). Održana je radionica oblikovanja eko–vrta (Silvija Oklen) te izrade stolica, ležaljki, visokih gredica za cvijeće i aromatično bilje od recikliranih drvenih paleta (Damir Šerifović). Na važnost volonterizma ukazala je Dajana Bošnjak, koordinatorica trećeg dijela projekta Ekosfera pod nazivom “Eko! Impjantajmo ružmarin”.

Mini brošura i videosnimke edukativnog dijela druženja od srijede će biti dotupne na web stranici udruge www.bioistra.hr. Grupu je, kako javljaju, nenajavljeno posjetio i gradonačelnik Loris Peršurić. Akciju je organizirala Bioistra Poreč, najmlađa podružnica Udruge za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA. (dm)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina