Po?etna
Nedjelja, 16.Svibnja 2021 (21:02:02) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLS dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Flego: Besplatnim testovima protiv ekonomske diskriminacije građana!

EU, 01.05.2021. (09:54)
Flego protiv diskriminacije građana
Flego protiv diskriminacije građana

EU zastupnik Valter Flego ovog je tjedna na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zatražio osiguravanje besplatnih testova na Covid-19, koji u Hrvatskoj trenutno koštaju od 500 do 750 kuna po jednom PCR testu, dok je oko 150 kuna potrebno odvojiti za antigenski test.

- Želimo li ovoga ljeta putovati bez restrikcija, trebat će nam potvrda EU-a. A kako ta potvrda ne bi dovela do nejednakosti i diskriminacije građana koji nisu cijepljeni – testiranje - kao i cjepivo - mora biti besplatno. U suprotnom, mnoge si obitelji ovoga ljeta neće moći priuštiti odlazak na godišnji odmor. U trenutnoj situaciji, to je i do 600 eura dodatnog troška za četveročlanu obitelj, naglasio je Flego te apelirao da „onaj tko donosi odluku o uvođenju potvrde, mora voditi računa i o tome da je svim građanima u jednakoj mjeri omogućeno njeno posjedovanje“. Jer, dodao je Flego, „cijepljenje nije obavezno, niti svi građani imaju priliku istovremeno se cijepiti“.

Upravo o tome govori Rezolucija o dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti testiranja na Covid, kojom je Parlament u petak popodne pozvao Komisiju i nacionalna tijela država članica da građanima omoguće besplatna testiranja na Covid-19 te povećaju kapacitete za testiranje, posebice u glavnim prometnim čvorištima i turističkim odredištima.

- Rezolucijom pozivamo da u svrhu izbjegavanja diskriminacije osoba koje nisu cijepljenje, kao i zbog ekonomskih razloga, države članice osiguraju univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje. U suprotnom, dijelimo se na građane prvog i drugog reda, a to je neprihvatljivo, smatra Flego.

Od lipnja slobodno kretanje građana unutar EU?

Parlament je sinoć potvrdio i svoj pregovarački stav o prijedlogu za potvrdu EU-a za Covid-19, pomoću koje bi se građani EU-a od lipnja mogli slobodno kretati unutar EU-a.

Zastupnici smatraju da bi potvrda EU-a trebala biti na snazi godinu dana te da nipošto ne smije biti preduvjet za putovanja, već samo olakšica uz koju građani ne moraju po dolasku ili povratku u zemlju biti u karanteni, odnosno samoizolaciji.

Idući je korak pregovaranje Parlamenta i Vijeća, kako bi se postigao konačni dogovor prije početka turističke sezone.

- Turizam je važan, ali nemojmo zaboraviti da govorimo o svim vrstama putovanja. Dakle, putovanja radi posla, školovanja, obitelji. Sada slijedi trijalog, a zaista se nadam i konačno rješenje do početka lipnja, jer sve kasnije od toga znači gubitak dijela turističke sezone, istaknuo je Flego te zaključio da su „cijena testova i detaljniji prikaz epidemiološkog rizika turističkih odredišta na karti ECDC-a dva prioriteta koja moramo čim prije riješiti“.(dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium