Po?etna
Nedjelja, 16.Svibnja 2021 (19:49:03) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLS dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Objavljene kandidacijske liste: U Poreču tri kandidata za gradonačelnika, Gerometta (Vrsar) i Ferenac (Vižinada) bez konkurencije

Poreština, 01.05.2021. (08:30)

Piše: Dražen Požarić

Jučer su objavljene kandidacijske liste za lokalne izbore koji će se održati u nedjelju 16. svibnja. Na Poreštini, kao i obično, kandidata ima više od mjesta za koja se natječu, s iznimkom načelničkih mjesta u Vrsaru i Vižinadi, za koja konkuriraju samo aktualni načelnici Ivan Gerometta i Marko Ferenac.

U Poreču će gradsko vijeće u novom sazivu imati 15 članova umjesto dosadašnjih 17 pa će za jedno mjesto u vijećničkim klupama na ovim izborima trebati više glasova. U općinama Poreštine također će se u novom sazivu smanjiti broj vijećnika, što proizlazi iz nedavnih izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Borbu za gradonačelničko mjesto u Poreču vode aktualni gradonačelnik Loris Peršurić (IDS) te njegovi izazivači Vladimir Sladonja (SDP) i nezavisni Maurizio Zennaro. Po novome se bira jedan zamjenik umjesto dva. Kandidirali su se Elio Štifanić (IDS), Marina Zelenika Majić (SDP) i Dalibor Jukopila iz Zennarovog tabora. Ugo Musizza (IDS) kandidat je za zamjenika gradonačelnika iz redova talijanske manjine.

Novost ovih izbora za gradsko vijeće svakako je Domovinski pokret koji ulazi u utakmicu unatoč nedavnim previranjima u lokalnom ogranku. Nositelj liste je Niko Blažanović. Umirovljenici su se podijelili na Hrvatsku stranku umirovljenika (Josip Deutsch) i Istarsku stranku umirovljenika (Mario Ritoša). Listu HDZ-a ponovno predvodi Dražen Prgić. U igri su i IDS s nositeljem Lorisom Peršurićem, SDP na čelu s Vladimirom Sladonjom, dok nezavisne predvodi istaknuti oporbenjak proteklih mandata Maurizio Zennaro.

U Taru su se za funkciju općinskog načelnika kandidirali aktualni načelnik Nivio Stojnić, koji je lani morao istupiti iz IDS-a uslijed afere, te Giuliano Vojnović, dugogodišnji pročelnik u susjednoj općini Kaštelir-Labinci. Kandidat za zamjenika načelnika iz redova talijanske manjine je znalac iz područja povijesti i baštine Gaetano Benčić. U vijeće Općine Tar-Vabriga pokušat će sa svojim listama ući HDZ (nositelj Ilija Baljak), IDS (nositelj Mladen Vojinović) i SDP (nositelj Giuliano Vojnović).

Jedini kandidat za načelnika Općine Vrsar je Ivan Gerometta (IDS), pripadnik mlađe generacije i pravnik. Za ulazak u vijeće konkurencija je znatno veća. Koaliciju Demokrata, HSS-a i Laburista predvodi istaknuti oporbenjak Serđo Popović (Demokrati), nositelj liste HDZ-a je Željko Romić, IDS-a Zoran Kalčić, a SDP-a Boris Šverko. Vijeće će u novom sazivu imati devet članova.

Višnjan je već odavno poprište predizborne borbe između nezavisnog Angela Matticha koji je na načelničkom mjestu već odradio više mandata i istaknute IDS-ove kandidatkinje Ane Černjul. Njih dvoje su i nositelji listi za općinsko vijeće Višnjana, koje će u novom sazivu imati devet članova, umjesto dosadašnjih 11.

Općina Kaštelir-Labinci birat će novog načelnika između nezavisnog Marka Knezocija i IDS-ovog Đulijana Petrovića, inače i pročelnika u porečkoj gradskoj upravi. Liste za vijeće predvodit će Valter Bratović (HDZ), Đulijano Petrović (IDS) i nezavisni Marko Knezoci. Vijeće će u novom sazivu imati devet članova, umjesto dosadašnjih 11.

Jedini kandidat za općinskog načelnika Vižinade je aktualni SDP-ov načelnik Marko Ferenac (1986). On ujedno predvodi listu SDP-a za vijeće, uz koju će vijećnička mjesta pokušati osvojiti IDS (nositelj Alen Laković) i nezavisna lista Maksimiliana Ritosse. Na izbore za zamjenicu načelnika iz redova talijanske nacionalne manjine izaći će Neda Šainčić Pilato. Vijeće će u novom sazivu imati devet članova.

U Sv. Lovreču kandidati za načelnika su IDS-ov Marko Ljubešić, koji se natječe za reizbor, i nezavisni Šime Matošević. Za mjesta u općinskom vijeću konkuriraju Nezavisna lista Olivjera Antolovića i IDS s nositeljicom Kristinom Prekalj. Vijeće će u novom sazivu imati devet članova. 

U Funtani su u utrci za načelničko mjesto nezavisni Eugen Fabris i Mladen Grgeta. Potonji je trenutačno na čelu općine te se natječe za novi mandat. Čak četiri liste za općinsko vijeće predvode Igor Žiković (nezavisni), Eugen Fabris (nezavisni), Ivana Prekalj Martinčević (IDS) i Milan Lukić (HDZ). Vijeće će u novom sazivu imati sedam članova.Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra