Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (00:42:15) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Hrvatska među najboljima u Europi - više od 21 tisuće građana educira se o umjetnoj inteligenciji

Tehnologija/znanost, 08.04.2021. (18:00)
Mislav Malenica, Nikolina Zečić, Jan Štedul, Tatjana Skoko, Igor Vukasović
Mislav Malenica, Nikolina Zečić, Jan Štedul, Tatjana Skoko, Igor Vukasović

Zagreb, 8. travnja 2021. - Besplatni tečaj o umjetnoj inteligenciji, Elements of AI od predstavljanja krajem studenog prošle godine upisalo je više od 21 tisuću Hrvata, čime je prijeđena polovica cilja od 40 tisuća polaznika iz Hrvatske. Projekt je naišao na veliku potporu domaće javnosti, pogotovo u poslovnim i akademskim krugovima, a zbog ovog izvrsnog uspjeha građanima je od danas na raspolaganju nastavak tečaja - Building AI. 

Ostvareni rezultati i daljnji planovi predstavljeni su na konferenciji za medije, na kojoj su uz Mislava Malenicu, predsjednika Udruge CroAI koja je nositelj projekta za Hrvatsku, sudjelovali i predstavnici kompanija koje su se snažno uključile u projekt i potaknule svoje zaposlenike na edukaciju o umjetnoj inteligenciji.

“U četiri mjeseca smo prešli polovicu ambiciozno postavljenog cilja te smo izrazito zadovoljni interesom koji su građani pokazali za umjetnu inteligenciju. Hvala svim partnerima koji su prepoznali umjetnu inteligenciju kao temu od iznimne važnosti. U narednom razdoblju ćemo se snažnije fokusirati na studentsku i školsku populaciju među kojom vidimo potencijal za snažniju promociju tečaja, a veliki vjetar u leđa nam je kroz svoju podršku dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja”, istaknuo je Mislav Malenica.

Hrvatska je, uz Finsku kao zemlju domaćina, ostvarila najbolji 10-dnevni start od svih zemalja Europske unije i u tako kratkom roku zabilježila 10 tisuća polaznika. Elements of AI ubrzo po predstavljanju postao je prepoznatljiv u poslovnoj zajednici te simbol ulaganja u edukaciju i razvoj znanja i vještina, a polaznici redom ističu kako im je tečaj dao bolji uvid u svijet umjetne inteligencije. 

U Hrvatskoj je pokrenut i poseban program namijenjen organizacijama da potaknu svoje zaposlenike na upisivanje tečaja - AI Challenge u koji se do sada uključilo više od 70 kompanija, institucija i udruga. Među njima je i Microsoft, tvrtka koja je poznata po utjecaju u promicanju važnosti tehnologija u Hrvatskoj i svijetu.

Elements of AI su 2019. zajedničkim snagama razvili Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, a nositelj projekta u Hrvatskoj je Udruga CroAI. Popularizaciju umjetne inteligencije podržali su i sveučilišni partneri projekta – Sveučilište u Zagrebu, ali i Vlada Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Finske te brojni istaknuti članovi akademske i poslovne zajednice. 

Tečaj je prilagođen na hrvatski jezik te je za sve polaznike u potpunosti besplatan. Edukacija se sastoji od šest poglavlja te sadrži 25 vježbi, a za njezino završavanje u prosjeku je potrebno 25 sati. Svi polaznici po završetku edukacije dobivaju AI certifikat, a za savladavanje tečaja nije potrebno predznanje u području programiranja. Nadogradnja tečaju, Building AI od danas je dostupan na istoj web stranici na engleskom jeziku.

Više detalja i prijavu na tečaj možete pronaći na službenoj web stranici - www.elementsofai.com/hr. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
HAK Auto-klub Poreč