Po?etna
Ponedjeljak, 25.Listopada 2021 (15:34:29) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Helikopter na Marsu priprema se za prvi let

Tehnologija/znanost, 05.04.2021. (10:22)
(Izvor:Bug Online)Link

Rover Perseverance, najnaprednije robotsko vozilo do sada poslano na Mars, sa sobom je na ovaj put poveo i prvu autonomnu letjelicu, maleni helikopter Ingenuity. Ovo "čudo" tehnologije iznimno je zanimljivo jer u malenom kućištu mase tek 2 kilograma (na Zemlji) mora imati svu tehnologiju potrebnu za let na drugom planetu, i u atmosferi koja je na tek oko 1% gustoće atmosfere na Zemlji. Ingenuity će, prođe li sve po planu, postati prva ljudska letjelica koja je se vinula u zrak na nekom drugom planetu, a sa sobom će nositi i dio zrakoplova koji je prvi poletio na našem planetu – Fylera I braće Wright.

Kontrola misije je proteklih tjedan dana provela u pripremama za ispuštanje helikoptera s rovera, što je ovoga vikenda i dovršeno. Perseverance je ispustio malenu letjelicu na mjesto koje je određeno kao pogodno za polijetanje i slijetanje, udaljio se na pristojnu udaljenost od nje i na Zemlju poslao fotografiju odrađenog posla.

ingenuity sada mora pripremiti sve svoje sustave, rasklopiti rotore, te primiti instrukcije za let. Sve to potrajat će još oko tjedan dana, pa iz NASA-e poručuju da helikopter neće poletjeti prije sljedeće nedjelje, 11. travnja. Dogodi li se let tog dana, podatke o njemu (a nadamo se, i snimke) vidjet ćemo najranije 12. travnja.

Helikopter je predviđen da bude samostalan i operativan oko 30 dana od odvajanja s rovera. U tom vremenu trebao bi odraditi jedan ili više pokusnih letova. Prvi od njih sastojat će se od vertikalnog polijetanja, lebdenja u trajanju između 20 i 30 sekundi na tek metar-dva od tla, te slijetanja. Ako sve prođe u redu, tim će pokušati i nešto ambicioznije letove, sa sve većim udaljenostima i visinama.

Cilj misije je tek istražiti može li se na Marsu letjeti kako su to u NASA-i zamislili, a nakon što Ingenuity odradi svoje pokusne letove rover Perseverance će se vratiti svojim osnovnim, znanstvenim, zadaćama.Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6