Početna
Četvrtak, 4.Ožujka 2021 (12:41:07) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
AutoWill Opel Crossland

Izvješće HUT-a: optimistične prognoze za sezonu uz preduvjet sigurnosti, Istra i Hrvatska ponovno na listama najpoželjnijih i nagrađenih destinacija

Hrvatska, 27.01.2021. (14:31)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kako prenosi Hrvatska udruga turizma, čitatelji britanskog Lonely Planeta, renomiranog časopisa za turizam, odabrali su Istru kao Best in Travel destinaciju, odnosno najbolju svjetsku destinaciju zajednice za 2021. godinu. Čitatelji su Istru istaknuli kao najbolju svjetsku destinaciju koja uspješno koristi turizam kao pokretačku snagu na polju održivosti, zajednice i raznolikosti. 

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević rekao je da je Istra početkom godine pobudila veliki medijski interes. Dodao je da je krajem 2020. šesti put zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu prema vodiču Flos Olei za 2021 godinu te da je riječ o destinaciji koja je spremna svake godine ponuditi nešto novo i iznova pobuditi interes i motivirati goste da je ponovo posjete.

Na prestižnoj dodjeli nagrada ADAC novigradski je kamp Aminess Maravea Camping Resort pobijedio u kategoriji postignuća i iskoraka na području digitalizacije i online marketinga.

Hrvatska se na portalu Booking.com našla među pet zemalja s najviše nagrađenih komercijalnih objekata prema izboru korisnika platforme, a prema istraživanju austrijskog organizatora putovanja Gruber Reisena Barometar putovanja u 2021. Hrvatska je vodeća destinacija za odmore. Prema Europskom udruženju putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) Hrvatska ove godine ima status odabrane destinacije putem čega će se moći predstaviti kao atraktivna destinacija pred 70 tisuća putničkih agencija i turoperatora.

Sigurnost kao preduvjet sezone: cijepljenje turističkih djelatnika i promocija Hrvatske kao sigurne destinacije

HUT je proveo anketu među zaposlenicima domaćih hotelskih kompanija o interesu za cijepljenje protiv Covida-19. Za cijepljenje je zainteresirano oko 25 tisuća njih, što, navodi HUT, čini udio oko 70 posto ukupnog broja stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja. Anketa među zaposlenicima turističkih kompanija provedena je na inicijativu Ministarstva turizma i sporta, a razmatra se i pokretanje inicijative za prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika do početka sezone.

U veljači počinje primjena sigurnosnih oznaka Safe stay in Croatia koje jamče odgovornost i sigurnost boravka turista u Hrvatskoj. Oznaka je razvijena u suradnji Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a predstavlja nacionalnu lokalnu nadogradnju na sigurnosnu oznaku koju je razvilo Svjetsko vijeće za putovanja i turizam. Turistički objekti koji dobiju oznaku moći će naljepnicu izložiti u objektu s QR kodom koji će zainteresirane voditi do informacija o protokolima i mjerama sigurnosti, a oznaka će biti i dio promotivnih aktivnosti na emitivnim tržištima.

Što se tiče njemačkih turista, institut FUR proveo je analizu trendova i očekivanja u turističkoj potražnji koje je pokazalo da Nijemci i ove godine preferiraju bliža odredišta na plaži ili u planinama, a Hrvatska im je godinama omiljena autodestinacija. Usto, prema njemačkom epidemiološkom institutu Robert Koch, Hrvatska se trenutno ne nalazi na njemačkoj listi visokorizičnih područja koja broji 25 zemalja i za koje se primjenjuju posebne mjere pri ulasku u zemlju.

Stručnjaci očekuju porast globalnog turističkog prihoda i povratak radnih mjesta u turizmu

U izvješću HUT-a stoji i da stručnjaci svjetske turističke burze ITB Berlin i analitičari globalnog Instituta za podatke i istraživanje tržišta Statista u novoj prognozi za 2021. godinu predviđaju oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020. Veliku ulogu u oporavku sektora vide u tehnološkom inovacijama i ponudi personaliziranih putničkih usluga. U Svjetskom vijeću za putovanja i turizam (WTTC) očekuju kvalitetnu ljetnu i aktiviranje 111 milijuna radnih mjesta u turizmu, što je globalno i dalje ipak 17 posto ispod razine iz 2019. godine. (sj)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno