Početna
Četvrtak, 4.Ožujka 2021 (12:55:24) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Kako postati najbolja verzija sebe?
AutoWill Opel Crossland

Hrvatski liječnici razvili novu tehniku operacije koljena

Zdravlje, 27.01.2021. (12:05)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hrvatski liječnici i profesori s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Saša Janković i doc. dr. sc. Goran Vrgoč razvili su kiruršku tehniku za liječenje prednjih križnih ligamenata i anterolateralnog ligamenta zgloba koljena kojom se postavlja novi standard operativnog liječenja ozljeda koljena. Kako navode liječnici, riječ je o ozljedi kod koje oporavak traje po nekoliko mjeseci i koja se često ponavlja, a nova tehnika ima manju mogućnost ponovnog puknuća u odnosu na druge operativne tehnike koje se trenutno koriste u svijetu.

– Najteža komplikacija nakon operativnog zahvata rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta bila je ponovno puknuće presatka. U mladih i aktivnih sportaša to se javljalo u 20 posto slučajeva, tako da smo nastojali poboljšati postojeću tehniku radi smanjenja postotka ponavljanja ozljede. U Francuskoj se pojavila ideja istovremene rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta i ekstraartikularne stabilizacije. Na temelju te ideje razvili smo novu tehniku, te smo unatrag 3 godine obavili preko 200 operativnih zahvata. Rezultati su ohrabrujući i pokazuju manji broj reruptura presatka primjenom nove tehnike, izjavio je prof. dr. sc. Janković, službeni liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije.

Doc. dr. sc. Vrgoč, službeni liječnik Hrvatskog judo saveza i Hrvatskog gimnastičkog saveza dodao je da preliminarni rezultati ukazuju da ova tehnika ima iznimno nisku stopu ponovnog puknuća presatka i izvrsne rezultate u povratku vrhunskom sportu te da provode studije radi više rezultata evaluacijom pacijenata.

– Nakon ovog operativnog zahvata pacijenti se mogu ranije vraćati u sportske aktivnosti jer je koljeno stabilnije, ali zbog biološkog procesa cijeljenja to nije preporučljivo. Sve relevantne studije u svijetu su suglasne da je potrebno između 8-12 mjeseci da se sportaš vrati na sportska borilišta nakon rekonstrukcije prednjih križnih ligamenta bez obzira koja se kirurška tehnika upotrijebila. Puno bitnije je gledati postotak uspješnosti povratka na isti nivo sportske aktivnosti, stopu komplikacija i postotak ponovnog puknuća ligamenta da bi bi se moglo govoriti koja je operativna tehnika bolja, zaključio je doc. dr. sc. Vrgoč.Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji