Početna
Četvrtak, 4.Ožujka 2021 (13:38:39) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Kako postati najbolja verzija sebe?
AutoWill Opel Crossland

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

EU, 27.01.2021. (11:02)
Foto: Koncentracijski logor Auschwitz (Pixabay)
Foto: Koncentracijski logor Auschwitz (Pixabay)

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkih režima.

Na današnji je dan 1945. godine ruska Crvena armija oslobodila nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, a Ujedinjeni narodi su donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili dan sjećanja na sve žrtve holokausta.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima.

Po podacima Yad Vashema, najveći intenzitet genocida je dosegnut 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je milijun i petsto tisuća djece.

Auschwitz je bio najveći sabirni i radni logor nacističke Njemačke. Procjenjuje se da je u logor ukupno deportirano 1,3 milijuna ljudi. Oko 900 tisuća Židova ubijeno je u plinskim komorama odmah po dolasku u logor, dok su ostali bili podvrgnuti prisilnom radu u nehumanim uvjetima i medicinskim eksperimentima.

Nekoliko dana prije oslobođenja Nijemci su prisilno pokušali prebaciti 60 tisuća logoraša u druge koncentracijske logore. Procjenjuje se da je tijekom tog ‘marša smrti’ umrlo ili ubijeno između devet i 15 tisuća ljudi.

Dan se obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata. Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, čime je dodatno pojačana edukacija o zločinima.

–Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih, istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u priopćenju na stranicama Vlade.

Predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te Boris Milošević i ministrica Nina Obuljen Koržinek kao izaslanici premijera položit će danas zajednički vijenac kod skulpture Mojsije na židovskome groblju na Mirogoju u Zagrebu. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina