Početna
Petak, 22.Siječnja 2021 (23:44:55) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

U Norveškoj je većina prodanih automobila električna

Tehnologija/znanost, 07.01.2021. (10:28)
(Izvor:Autonet)Link
Pixabay
Pixabay

Već neko vrijeme znamo da je Norveška svjetski lider u prodaji električnih automobila. Trend sve veće popularnosti električnih modela na krajnjem sjeveru Europe pratimo najmanje od 2018. godine, kada je otprilike svaki treći automobil prodan u Norveškoj bio električni. Nakon toga, 2019. godine, “električari” su bili zaslužni za 42,4% prodaje, a rast udjela nastavio im se i u 2020. godini, prenosi Bug.

Tijekom prošle godine u Norveškoj je tako pad prodaje (do studenoga) bio najmanji od svih europskih zemalja, i iznosio je samo -7,8%, a od svih novoregistriranih vozila u 2020. godini u toj je zemlji električnih bilo 54,3%. Podaci su to lokalnog vijeća za informacije o cestovnom prometu, OFV.

Popularni električni modeli

U skladu s time što je većina prodanih automobila električna, u Norveškoj i na top listama popularnosti prevladavaju električni modeli. Prva četiri najprodavanija automobila u prošloj su godini tako bili: Audi e-tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 te Nissan Leaf – svi odreda 100% na struju.

Peti je bio Volkswagenov Golf, koji je bio dostupan i u električnoj, hibridnoj te klasičnoj verziji. Podaci OFV-a uključuju sve varijante skupa, pa tako ne znamo (iako možemo naslutiti) koju vrstu pogona kod Golfa preferiraju Norvežani.

Trend popularnosti električnih modela u ovoj zemlji ne posustaje, pa je tako u prosincu 2020. godine čak 66,7% prodanih automobila bilo na struju. To znači da je u samo dvije godine preokrenuta slika tržišta: umjesto da im je svaki treći novi automobil na struju, sada to svaki treći u Norveškoj – nije.Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Pekara Tre Fiori - Poreč