Početna
Subota, 23.Siječnja 2021 (12:25:46) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Potres napravio ogromne štete pčelarima: Upitno preživljavanje zajednica

Hrvatska, 06.01.2021. (10:07)
(Izvor:Agroklub)Link
Pixabay
Pixabay

Prema infomacijama Hrvatskog pčelarskog saveza na stradalom području ima oko 350 pčelara s oko 19.000 pčelinjih zajednica. "Razmjeri štete su, kao i na drugim objektima tako i na pčelarskim, najveći pri epicentru potresa i opadaju povećanjem udaljenosti od istog“, kaže nam predsjednik Saveza Željko Vrbos koji je prije svega izrazio sućut obitelji u potresu smrtno stradalih Franje i Marija Tomića iz Majskih Poljana kod Gline. Poginuli otac i sin bili su također pčelari, članovi ovog Saveza, javlja Agroklub.

Ministarstvo spremno pomoći

Kako pojašnjava, štete se ogledaju u prevrtanju, uništenju ili oštećenju košnica, te vrlo vjerojatnom uginuću pčelinjih zajednica u košnicama. Također, uništena je i oprema, inventar, punionice, vozila te zalihe proizvoda poput meda, voska i propolisa.

"Osobna i obiteljska imovina uglavnom je pretrpjela štetu u različitim omjerima tako da možemo reći da su pogođeni svi pčelari na tome području“, dodaje Vrbos.

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede prikupljaju se podaci o oštećenicima i utvrđuju se modeli za realizaciju pomoći. "Stoga molim sve stradale pčelare da se radi procjene štete što prije jave u svoje udruge i povjerenicama na pogođenom području, te dostave podatke o štetama“, poručuje.

Hrvatski pčelarski savez otvorio je i račun u banci za uplatu donacija pčelarima stradalima u potresu.

Razmjeri štete saznat će se u proljeće

Potres na pčele djeluje vrlo razorno. Osim što je velik broj košnica jednostavno srušen sa svojih nosača i razasut po zemlji, zabilježena su uništenja i oštećenja čitavih pčelinjaka stacioniranih i mobilnih kontejnera.

Pored toga, kako naglašava Vrbos, upitno je preživljavanje samih zajednica i u košnicama koje nisu pretrpjele fizičko oštećenje, jer se u njima potresom dogodilo stresanje pčela iz klupka na podnicu, što u ovo doba godine može biti pogubno.

"Nisu se sada premještale pčelinje zajednice jer se to u ovo doba godine ne radi. U fazi su zimovanja i sada im je potreban mir, pa bi preseljenje u ovo vrijeme imalo posljedice po preživljavanje“, objašnjava. Pored toga, kaže, razmjeri ove štete mogu se utvrditi jedino pregledom, a to je moguće tek kada bude malo toplije ili na proljeće. Mobilna verzija članka

Oglasi

Pekara Tre Fiori - Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno