Početna
Subota, 23.Siječnja 2021 (11:05:24) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Predstavljen projekt Fontes Istrie medievalis – prema ideji mladog Porečana Josipa Banića

Kultura, 24.12.2020. (09:08)
Fotografije: Andi Bančić
Fotografije: Andi Bančić

Piše: Kristina Flegar


Fontes Istrie medievalis (Izvori srednjovjekovne Istre), projekt koji Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu realizira pod vodstvom dr.sc. Nevena Budaka i prema ideji mladog Porečana mr. sc. Josipa Banića, a financijski omogućuje Istarska županija, odnosno njen Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, predstavljen je danas u foajeu porečkog kazališta, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta.

Ovim se izuzetno dragocjenim projektom revitalizira ključna sastavnica istarske historiografije: kritička priredba i objava pisanih izvora za srednjovjekovnu povijest Istre. Uz mr. sc. Josipa Banića, idejnog začetnika i glavnog suradnika na projektu, doktoranda srednjovjekovne povijesti pri Central European Universityju u Beču, govorili su dr. sc. Maurizio Levak, docent na katedri za srednjovjekovnu povijest pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Puli i Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost.

Okupljenima se, uz čestitke i riječi hvale za projekt, obratila i porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, naglasivši da se radi o značajnom doprinosu za istraživanje i upoznavanje povijesti Istre. Poput ostalih govornika, i dogradonačelnica je posebno pohvalila iznimnu inicijativu i ostvarenja Josipa Banića koji će svoju doktorsku disertaciju na temu mletačke Istre između 14. i 15. stoljeća braniti početkom 2021. godine.

Fotografije: Andi Bančić
Fotografije: Andi Bančić

Dr. sc. Neven Budak, voditelj projekta i redoviti profesor srednjovjekovne povijest pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nije mogao prisustvovati prezentaciji zbog novih protuepidemijskih mjera, no pročitano je njegovo pismo u kojemu je napomenuo da ovim projektom Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu otplaćuje dio duga prema Istri i istarskoj povijesti. Taj dug, kako je istaknuo, vuče svoje korijene iz 19. stoljeća, kad je nastao hrvatski povijesni narativ, a Istra nije bila dio Trojedne kraljevine, radi čega njena prošlost nije u dovoljnoj mjeri bila tema kojom su se bavili hrvatski povjesničari. Naglasio je da na zagrebačkom Odsjeku za povijest još uvijek nema stručnjaka za povijest Istre, što se odražava i na nastavu.

- Ovaj projekt će omogućiti da se za tematiku istarske medievistike zainteresiraju studenti, a među njima, nadajmo se, i neki budući istraživači. Osim toga, omogućit će i nastavnicima da se bolje upoznaju s izvanredno zanimljivom građom koja hrvatsku povijest povezuje ne samo s mediteranskom, nego, možda i više, s onom srednjoeuropskom. U tom je smislu potencijal ovog projekta zbilja velik, poručio je profesor Budak.

Banić je objasnio da se projekt Fontes Istrie medievalis bavi kritičkom objavom povijesnih izvora vezanih za srednjovjekovnu Istru.

- Njime želimo ponuditi istraživačima, ali i svima zainteresiranim za bogatu povijest Istre resurs koji je suvremeniji, kvalitetniji, sveobuhvatniji od postojećeg te svima lako dostupan. Osim toga, cilj je poboljšati situaciju koja se od vremena Pietra Kandlera, sredinom 19. stoljeća, nije puno promijenila. Upravo je Kandler zaslužan za prvi pothvat sustavnog objavljivanja takve građe, a njegova je zbirka izvora “Codice diplomatico istriano” i dalje temeljni priručnik za istraživače istarskog srednjovjekovlja. Međutim, on je sakupio samo dio cjelokupnog gradiva koje je objavio koristeći krajnje manjkave priređivačke kriterije, a brojne su listine do danas ostale neobjavljene, objasnio je Banić.

- Upravo je završila prva godina projekta i ulazimo u drugu. Podignuta je mrežna stranica fontesistrie.eu, povezana s bazom podataka u koju se upisuju kritički priređena izdanja povijesnih izvora srednjovjekovne Istre. Do kraja 2021. godine planiramo završiti prva dva sveska s dvjestotinjak dokumenata, od ukupno šest svezaka kojima ćemo pokriti razdoblje od 6. stoljeća do 1535. godine. U bazu podataka smo zasad unijeli 80 dokumenata, a ona će rasti iz dana u dan. Veliku većinu građe pronalazimo u državnom arhivu u Veneciji, ali i u arhivima u Udinama, Trstu Beču, Bavarskoj, u biblioteci “Vincenzo Joppi” u Udinama, kao i u arhivima u Pazinu i Rijeci, rekao je također Banić.

Na mrežnim stranicama projekta na raspolaganju korisnika su i digitalna izdanja kritički priređenih srednjovjekovnih statuta istarskih komuna, izdanih u sklopu serije Kolana od statuti, bibliografija ključnih znanstvenih publikacija o istarskom srednjovjekovlju te interaktivne povijesne karte.

Županijski pročelnik Vladimir Torbica istaknuo je važnost korištenja mreže u doba digitalizacije, kao alata za prenošenje suštine, a projekt Fontes Istrie medievalis omogućuje upravo to –  dostupnost svih bitnih materijala za upoznavanje srednjovjekovnog segmenta povijesti Istre na jednom mjestu. 

Fotografije

Fotografije: Andi Bančić
Fotografije: Andi Bančić
Fotografije: Andi Bančić
Fotografije: Andi Bančić
Fotografije: Andi Bančić


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno