Početna
Subota, 23.Siječnja 2021 (12:28:58) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Predstavljanje fotomonografije na temu poslijeratnih parola u Istri 1946.

Kultura, 18.12.2020. (15:50)

U ponedjeljak, 21. prosinca u 11 sati u prostorijama pazinskog Kaštela bit će predstavljena fotomonogirafija „ŽIVOTE DAMO, ISTRU NE DAMO Poslijeratne zidne parole u Istri 1946.”

Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja i terenskog dokumentiranja zidnih parola diljem Istre, nastalih krajem Drugog svjetskog rata, uoči dolaska Međunarodne komisije za utvrđivanje granice, u ožujku 1946. godine. Nastaju kao jedan od aspekata diplomatske političke borbe za granicu između Jugoslavije i Italije u Istri po završetku rata, a predstavljaju samo dio posvemašnje mobilizacije stanovništva u toj borbi.

Ovom monografijom se interdisciplinarnim pristupom obrađuje njihov etnografski, povijesni i kulturološki značaj, te ih se na ovaj način trajno čuva od neminovnog propadanja, a otvara se i prostor za njihova daljnja istraživanja i interpretacije.

Uz bogatu fotografsku građu današnjeg stanja očuvanih parola, izdanje obogaćuju i iskazi svjedoka i samih autora zidnih parola.

Autori tekstova su Ivan Smoljan, Nikolina Rusac i Eric Ušić, predgovor je napisala dr.sc. Lidija Nikočević, dok je pogovor djelo profesora Roberta Matijašića.

Suradnici na projektu su Muzej grada Pazina, Povijesni i pomorski muzej Istre te Zavičajna zbirka Enrico Depiera iz Tinjana.

Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjeta Muzeju potrebno je nositi zaštitnu masku za lice, održavati razmak od 2 metra, pri ulasku u Muzej upotrijebiti sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na samom ulazu u Muzej. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom