Početna
Subota, 23.Siječnja 2021 (11:56:31) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Kineska sonda Chang`e 5 sletjela na Mjesec i počela uzimati uzorke tla

Tehnologija/znanost, 02.12.2020. (17:41)
(Izvor:Bug Online)Link

Kineska autonomna svemirska sonda Chang'e 5, lansirana prema Mjesecu prošloga tjedna, na njega je jučer uspješno sletjela kako je i bilo planirano. Mjesto slijetanja je Ocean oluja, prostranstvo veliko poput Sredozemnog mora, smješteno na sjeverozapadnom dijelu Mjeseca, na njegovoj strani koja je okrenuta prema Zemlji.

Detalji su u ovom slučaju svemirske misije, u usporedbi s NASA-inim lansiranjima, prilično oskudni. Na videima koji kruže društvenim mrežama moguće je vidjeti snimke odvajanja landera od orbitera u Mjesečevoj orbiti i poneki kadar spuštanja landera na površinu.

Potpuno autonomna sonda

Nakon toga uslijedit će prikupljanje uzoraka s površine, za što će biti zadužene robotske ruke na sondi. Ukupno bi misija Chang'e 5 trebala uhvatiti oko dva kilograma Mjesečevog tla, s površine i dubine od dva metra, te ih upakirati u sigurnu kapsulu za povratak na Zemlju, kako bi ih se zaštitilo od kontaminacije.

Jednom kada je taj dio obavljen, kapsula će biti smještena u tzv. ascender, modul koji ima zadatak uzdići se s Mjesečeve površine u orbitu. Tamo će se spojiti s orbiterom u potpuno automatiziranoj operaciji koju će kineska svemirska agencija prvi puta pokušati izvesti.

U slučaju uspješnog susreta u orbiti, svemirska sonda će natrag prema Zemlji poslati povratno vozilo (returner) koje će nositi uzorke tla na analizu. Misija Chang'e 5 trebala bi završiti spuštanjem posljednjeg dijela svemirske letjelice u Mongoliji 16. ili 17. prosinca. Ako plan uspije, Kina će postati treća zemlja, nakon SAD-a i SSSR-a, koja će uspješno na Zemlju dopremiti uzorke tla s Mjeseca. (Bug.hr)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...