Početna
Srijeda, 2.Prosinca 2020 (20:11:19) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Vižinada: Plakatima mališana obilježen Međunarodni dan djeteta i dječjih prava

Poreština, 20.11.2020. (20:02)

Napisala: Kristina Flegar
Foto: Općina Vižinada

Međunarodni dan djeteta i dječjih prava obilježen je danas u Vižinadi na sadržajan i efektan način. Dvadeset plakata na temu dječjih prava, koje su oslikali najmlađi stanovnici općine, trajno je postavljeno na isto toliko najfrekventnijih punktova, poput općinskih prostorija, škole i vrtića, sportskih klubova, ambulante i ugostiteljskih objekata.

Maštovite slike s važnim porukama izradili su raznolikim tehnikama učenici nižih razreda Područne škole Vižinada i polaznici najstarije grupe Područnog dječjeg vrtića Radost, zajedno sa svojim učiteljicama i odgajateljicama. Time je započeo mini projekt “Dječja prava – zapamti ih i ti!“

Ostvarenja malih kreativaca oblikovana su u trajne panele, a sva će ona ostati sačuvana u Malom zborniku dječjih prava, kao trajni vrijedan podsjetnik na trud svakog mališana. Za završno oblikovanje panela zaslužan je nagrađivani Studio Sonda iz Vižinade, koji se volonterski uključio u ovaj projekt, a tisak plakata sponzorirala je Tiskara Otis iz Nove Vasi.

Panele dječjih prava uručili su upraviteljim i vlasnicima prostora općinski načelnik Marko Ferenac i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije “Općina Vižinada prijatelj djece” Maja Šimonović Cvitko. Na taj su simboličan čestitali Međunarodni dan djeteta i dječjih prava.

- Cilj ovog projekta je upoznati i senzibilizirati naše sumještane na poštivanje dječjih prava, Djeca su, pak, imala dvostruku korist. Naučila su da su dječja prava, ali i obaveze koje ona nose, važan segment za kvalitetno odrastanje. Istovremeno su se i dobro se zabavila kroz crtanje, slikanje i kreativno izražavanje, poručili su iz Općine Vižinada.

Međunarodni dan djeteta i dječjih prava obilježava se svake godine upravo 20. studenog, na dan kad je 1989. Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Donesena Konvencija je pravni akt sa snagom zakona i prvi je dokument u kojem se djetetu ne pristupa samo kao nekome kome je potrebna zaštita, već kao subjektu s pravima. Dječja prava uključuju sve ono što svako dijete treba imati i smije učiniti, a to su, između ostalog, hrana, igra, obrazovanje, zdravstvena skrb i zaštita. Ona svakom djetetu trebaju osigurati mogućnost da dosegne najviše što može te podsjećaju da je jednako važno imati vlastita prava, kao i poštovati ona tuđa.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...