Početna
Srijeda, 2.Prosinca 2020 (19:34:03) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Mini autobus na električni pogon kasni, ali ipak stiže u grad

Iz Grada Poreča, 18.11.2020. (09:14)
Porečki električni mini bus (ilustracija)
Porečki električni mini bus (ilustracija)

Napisala: Kristina Flegar

U više smo navrata pisali o električnom mini autobusu koji je u sklopu EU projekta “SUTRA” trebao stići u Poreč do kraja kolovoza, kao začetak budućeg suvremenog gradskog prijevoza – praktičnog, agilnog i ekološki prihvatljivog. No, kako se to dogodilo u mnogim drugim slučajevima širom svijeta, tako je i u ovoj dobrodošloj novosti došlo do zastoja zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Teško bi se u takvim neizvjesnim uvjetima netko prihvatio pružanja prijevozničkih usluga, a i planirano prikupljanje podataka o broju i potrebama putnika ne bi pružilo realne rezultate.

Iz Grada Poreča doznajemo da električni mini – bus nije upitan i da bi sve pripreme koje prethode raspisivanju natječaja za njegovu koncesiju, odnosno koncesiju električnog javnog prijevoza, mogle biti gotove do početka slijedeće godine. Konkretno, u Gradu pripremaju Analizu opravdanosti davanja koncesije, nakon čijeg je dovršetka u planu raspisivanje natečaja. Više detalja, kao ni točan datum prve vožnje električnog mini – busa zasad nam nisu mogli dati.

Kako smo izvještavali, nakon provedenog postupka javne nabave, krajem veljače je između Grada Poreča i tvrtke Auto Market Bus d.o.o. iz Zagreba potpisan ugovor za nabavu vozila zahtijevanih tehničkih karakteristika, s cijenom od 1,182 milijuna kuna (plus PDV) i rokom isporuke od šest mjeseci. U međuvremenu se Grad posvetio planiranju i uspostavi koncesijskog modela upravljanja, utvrđivanju rute mini - busa, lokacija stajališta i cijene karata, a na koncu je potrebno i raspisati spomenuti natječaj, za što “zeleno svjetlo” daje Gradsko vijeće.

- Treba uzeti u obzir da Grad Poreč pokriva područje od 139 četvornih kilometara, broji ukupno 53 naselja i turistička je top destinacija čiji se broj stanovnika tijekom ljetnih mjeseci gotovo upeterostručuje. Nabava i početak prometovanja mini autobusa na električni pogon predstavlja pilot aktivnost na području Poreča. Osim smanjenja prometnog opterećenja i rasterećenja prometne infrastrukture, posebno tijekom ljetnog perioda, cilj nam je prikupiti čitav niz kvalitativnih i kvantitativnih podataka koji će poslužiti za provedbu analize kako postaviti održive, svrsishodne i kvalitetne temelje daljnjeg razvoja koncepta uspostave usluge ''zelenog'' javnog gradskog prijevoza, na zadovoljstvo svih građana, rekla je Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium d.o. o. za djelatnosti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Napomenula je i da je Poreč prvi grad u Hrvatskoj koji ovakvim pilot - projektom uvodi javni prijevoz na isključivo električni pogon te da je u planu nabava i drugih takvih vozila, također kroz EU fondove.

Porečki električni mini bus (ilustracija)
Porečki električni mini bus (ilustracija)

To je jedan od ciljeva s kojima se Grad Poreč uključio u EU projekt “SUTRA” (SUSTAINABLE TRANSPORT IN ADRIATIC COASTAL AREAS AND HINTERLAND – Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu), u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. - 2020. Projekt je usmjeren na razvoj inovativnog koncepta mobilnosti za prijevoz putnika, s ciljem smanjenja prometnih zagušenja, poboljšanja kvalitete zraka, usvajanja pozitivnih promjena u ustaljenim navikama kretanja, te lokalnog smanjenja emisija CO2.

- Nositelj je Grad Caorle, a sudjeluje šest talijanskih i četiri hrvatska partnera - Splitsko-dalmatinska županija te gradovi Poreč, Split i Vodnjan, koji će tijekom trideset mjeseci provoditi aktivnosti promicanja ekološki prihvatljivog javnog prijevoza. Glavni rezultati uključuju nove, ekološke usluge javnog prijevoza, jednu novu morsku liniju između Poreča i grada Caorle te jedan zajednički, prekogranični priručnik za integraciju rješenja pametne mobilnosti u priobalnim gradovima. Završetak projekta planiran je za lipanj 2021. godine, podsjetila je Lalić.

Sredstva namijenjena Gradu Poreču iznose 242 tisuće eura. Poput svih drugih troškova u okviru projekta “SUTRA”, tako će i trošak nabave električnog mini - busa biti sufinanciran sredstvima Europske unije, preciznije - Europskog fonda za regionalni razvoj, i to u udjelu od 85 posto, dok će se preostalih 15 posto biti osigurano kroz gradski proračun.

Među projektnim aktivnostima građanima je posebno zanimljiva upravo nabava električnog mini – busa, dugog 5,79 metara i širokog 2,06 metara, što ga čini pogodnim za prometovanje na cijelom području grada. Radi se o vozilu niskopodne izvedbe, s ugrađenom mehaničkom rampom, u potpunosti pristupačnim za osobe s invaliditetom, Kapacitet mu je 20 putnika, a doseg punjenja pogonske baterije od 120 do 140 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje. Vozilo je opremljeno dvostrukim staklima, sustavima grijanja i hlađenja, koji se napajaju rezervnom baterijom i fotonaponskim modulima čiji je cilj dopunjavanje i osiguravanje njihovog što dužeg neovisnog rada.

Lalić je naglasila da je projekt “SUTRA” samo jedan u nizu projekata koje Grad Poreč, u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o, trenutno provodi, a čijom se implementacijom direktno utječe na poboljšanje kvalitete života građana te na ostvarivanje ciljeva europske energetske politike po pitanju smanjenja emisije CO2.

- Svoj put predane borbe protiv klimatskih promjena implementacijom mjera njihovog ublažavanja, Grad Poreč je započeo još 2013. godine, a u proteklom šestogodišnjem razdoblju uspio je ostvariti gotovo 4-postotno smanjenje sveukupnih emisija CO2 na području našega grada. To je postigao unatoč činjenicama da je drugi grad po veličini u Istarskoj županiji, grad pozitivnog prirodnog prirasta, u koji ljudi doseljavaju, grad iznadprosječne infrastrukturne opremljenosti i komunalne uređenosti te koji na mnogim područjima osigurava nadstandarde za sve svoje građane. Osim toga, izradom i usvajanjem strateških dokumenata, a u skladu s Europskom energetskom politikom, zacrtali smo nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja, kojima u periodu do 2030. emisije CO2 na području našeg grada planiramo smanjiti za 40 posto, zaključila je Lalić.

Dok se električni mini-bus još očekuje, u Poreč su ove godine stigla dva nova električna vozila – jedno za gradsko komunalno redarstvo i jedno dostavno vozilo koje je upotpunilo vozni park gradskog komunalnog poduzeća Usluga Poreč, a čije usluge mogu koristiti svi pojedinci i tvrtke kojima je potrebno dostaviti robu na području starogradske jezgre.

Grad Poreč i Usluga Poreč su se uspješno prijavili na javni poziv za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila te im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s po 80 tisuća kuna sufinancirao nabavu vozila. Tako je kupljeno dostavno vozilo Renault Kangoo Express Maxi, produžene kabine Z. E. 33 FP, od 178.991 kuna (bez PDV-a) za komunalno redarstvo. Time se udio električnih vozila u gradskom voznom parku povećao na 30 posto.

Usluga Poreč je nabavila električno dostavno vozilo Goupil, nosivosti 800 kilograma, s hidrauličnom utovarnom rampom, ukupne vrijednosti 309 tisuća kuna (bez PDV-a). Vozilo je stiglo u svibnju, a u srpnju je krenula usluga dostave robe, koja je u prvoj, probnoj godini, za korisnike besplatna.

Osim toga, Grad je prije pet godina na gradskom velikom parkiralištu otvorio punionicu za električne automobile čije je korištenje besplatno, kao i parkiranje za električne automobile. Takvu promociju e-mobilnosti prepoznale su i podržale ovdašnje turističke i druge tvrtke, pa se na porečkom području trenutno nalazi sedam stanica za punjenje vozila na električni pogon - u odnosu na broj stanovnika, najviše u Hrvatskoj.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6