Početna
Subota, 24.Listopada 2020 (21:47:50) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
TXT reklame poslovni pokloni

Domaće od malih nogu - više domaće hrane u istarskim odgojno-obrazovnim ustanovama

Istra, 17.10.2020. (11:03)

Jučer je u Pazinskom Spomen domu predstavljena Studija o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenja novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u odgojno-obrazovne ustanove.

Cilj izrade studije bio je donijeti potencijalna rješenja za povećanje potrošnje i uvođenje novih lokalnih proizvoda u odgojno- obrazovne ustanove na području Istarske županije. Studija je pokazala da su odgojno-obrazovne ustanove s područja Istarske županije izrazito zainteresirane za suradnju s lokalnim proizvođačima, koji od namirnica najviše koriste krumpir, mlijeko i mliječne proizvode, piletinu i jabuke. 

S druge strane, tek 36% anketiranih poljoprivrednih proizvođača bilo je zainteresirano za suradnju s odgojno- obrazovnim ustanovama. Neki od razloga koje navode, a s kojima bi se trebali u budućnosti pozabaviti, jesu male količine i sezonalnost proizvoda, nemogućnost dostave, neisplativost zbog niskih cijena prilikom javne nabave te nemogućnost izdavanja e-računa.

Predložena rješenja za učinkovitiji plasman proizvoda u odgojno obrazovne ustanove odnose se na uspostavljanje otkupno-distribucijskog centra sa ili bez predpripreme, što bi svakako bila preporuka, mogućnost organiziranja u zadruge, subvencioniranje cijena od strane osnivača odgojno-obrazovnih ustanova te sustavne edukacije za djecu, roditelje, odgovorne osobe u odgojno-obrazovnim ustanovama, odgajatelje, učitelje, kuhinjsko osoblje i poljoprivredne proizvođače. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji